Инфо

12. септембар 2018.12. сеп 2018.
210 година београдског Универзитета

210 година београдског Универзитета

Универзитет у Београду обележио је данас 210 година постојања традицоналном доделом награда за 32 најбоља студента са свих факултета који припадају том универзитету.
Ректор беогадског Универзитета Владимир Бумбаширевић рекао је да је до сада 400.000 студената дипломирало на том универзитету, а да је у генерацији 2016-2017. године уписано око 15.000 студената.
"Студентско доба је свако један од најлепших периода живота, са свим оним што са собом носи, а то су пре свега младост, пријатељства, ентузијазам, велики планови и идеје. Све то постаје још много лепше ако човек студира и учи оно што воли и при томе буде још и успешан", рекао је Бумбаширевић.
Он је додао да је универзитет којим управља увек био покретач развоја читавог друштва и подсетио да се последњих седам година налази на Шангајској листи 500 најбољих светских универзитета.
Дан Универзитета у Београду установљен је у знак сећања на 13. септембар 1808. године када је на предлог просветитеља Доситеја Обрадовића почела са радом Велика школа, иако је тек 1905. године званично преименован у Универзитет.
У првој генерацији уписано је 20 ученика медју којима је био Вук Караџић, а кроз тај универзитет је прошло много великих имена попут Јосипа Панчића, Јована Цвијића, Михаила Петровића Аласа.
У сећање на научника Милутина Миланковића у Ректорату је данас отворена спомен соба.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa