Инфо

12. септембар 2018.12. сеп 2018.
Пола века како су "студенти били у праву"

Пола века како су "студенти били у праву"

Трибином у анексу Библиотеке шабалке евоциране су успомене старијих и млађима представљене друштвено - политичке прилике које су јуна 1968. године довеле до студентских демонстрација у Београду, а пре тога у САД и Европи. Иако су одржане у приближно исто време, а у сржи имали исту потку, сваке су имале своје специфичности. Протеста се присетио Добрило Аранитович, ондашњи студент филозофије и учесник протеста.
-Почело је још 1966. године када је, у децембру, на нашем факултету одржана трибина о понашању САД у Вијетнаму када се појавио страх од студентског бунта и напада на америчку читаоницу. Тек тако су почели први сукоби, односно напади полиције на студенте. Као локални сукоб почели су и протести 1968. године, али су се временом проширили и добили историјски значај. Нажалост, на крају смо сви насели на демагогију председника Југославије ондашњег и идеје се нису реализовале.
-То је последњи ненационални протест у Југославији, а у целом свету је био протест какав је данас незамислив, бунт у жељи ка већим циљевима, идеалима, једнаким шансама, није било материјалних захтева. Код нас су корени у привредним реформама 1965. и протесту 1966. године, но у сржи су свугде били заиста идеали и полет младости, не уски, тренутни интереси. Управо то ове догађаје чува у вечности - рекао је историчар Предраг Марковић.
Опширније о причи са Трибине, у нестандардној форми, читајте у нашем наредном штампаном издању следећег четвртка, 20. септембра.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa