Инфо

25. септембар 2018.25. сеп 2018.
Папа признао да скандали са злостављањима терају људе од цркве

Папа признао да скандали са злостављањима терају људе од цркве

ТАЛИН, 25. септембра 2018. (Бета-АП) - Папа Фрања признао је данас да скандали са сексуалним злостављањима који потресају Римокатоличку цркву, терају људе од ње и додао да се црква мора променити ако жели да задржи будуће генерације.

Фрања је током последњег, четвртог дана балтичке турнеје у Талину говорио о кризи која је захватила његово папинство, што се поклопило с објављивањем новог извештаја о деценијама сексуалног злостављања и заташкивања у Немачкој.

Папа је младима у Естонији, која се сматра једном од најмање религиозних земаља на свету, рекао да зна да многи млади осећају да црква нема ништа да им понуди и да просто не разуме њихове проблеме.

Такви наводи појавили су се у истраживању које је Ватикан наручио уочи састанка бискупа следеће недеље на којем ће се разговарати како да се црква боље обрати младим католицима.

"Знамо - и то сте нам рекли - да нам се многи млади не обраћају зато што не осећају да имамо ишта значајно да им кажемо", рекао је Фрања на скупу младих католика, лутерана и православаца.

Он је додао да су млади узнемирени сексуалним и економским скандалима који нису наишли на јасну осуду, неспремношћу цркве да цени животе и осећања младих, као и пасивном улогом која им је додељена.

Папа је рекао да католичка црква жели да одговори на те наводе транспарентно и искрено.

"Ми сами морамо да се преобратимо. Морамо схватити да бисмо стали на вашу страну, морамо променити ситуације које вас на крају искључују", рекао је папа.

То је била прво јавно признање неуспеха Катличке цркве у суочавању са сексуалним скандалима који су доспели на насловне стране после открића о злостављањима и заташкивањима у САД, Чилеу и Немачкој.

Немачка бискупска конференција данас објављује извештај у којем се наводи да су свештеници измедју 1946 и 2014. године злостављали 3.677 људи, старости 13 или мање година.

Извештај, који су саставили универзитетски истраживачи, наводи доказе да су неки документи преправљани или уништени, да многи случајеви нису изведени пред лице правде, а да су понекад напасници просто пребачени у друге бискупије а да тамошње становништво није обавештено о њиховој прошлости, наводи се у деловима извештаја који су процурили у немачке медије.

Скандал који је избио у Ирској 90-их а потом у Аустралији и САД, сада прети Фрањином папинству пошто га је бивши ватикански амбасадор оптужио да је рехабилитовао америчког кардинала који је имао сексуалне односе полазницима католичких семинара.

Фрања је одбио да одговори на те оптужбе, али се очекује да Ватикан то ускоро учини.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa