20. јул 2025.20. јул 2025.

Препорука за посластицу недеље:
Брза кремпита — укус детињства за 20 минута
Недеља није потпуна без десерта који ће засладити крај породичног ручка. Ако волите кремасте колаче, али немате времена за дуго печење и хлађење — ова брза кремпита је идеалан избор. Уз неколико састојака и минимум труда, добићете посластицу која мирише на детињство, а спрема се за свега двадесетак минута.
Брза кремпита – рецепт
Састојци:
1 паковање готовог лиснатог теста (или 2 листа танко развијеног)
1 литар млека
3 јајета
10 кашика шећера
2 кесице ванилин шећера
3 кесице пудинга од ваниле (укупно 120 г)
100 г маргарина или путера
шећер у праху за посипање
Припрема:
Печење коре:
Развијте лиснато тесто и испеците га у великом плеху на папиру за печење (око 200°Ц, 10–15 минута, док не добије златну боју). Након печења, један лист оставите цео као доњу кору, а други изрежите на коцке које ће бити горњи слој.
Фил:
У пола литра млека размутите пудинг, јаја, шећер и ванилин шећер. Остатак млека загрејте до кључања, па у њега улијте припремљену смесу. Мешајте непрекидно док се не згусне. У још врућ фил убаците путер или маргарин и мешајте док се не отопи и све сједини.
Слагање:
На доњу, целу кору нанесите фил равномерно, па преко тога поређајте коцкице печеног теста као горњу кору. Поспите шећером у праху.
Хлађење:
Оставите у фрижидеру барем 1–2 сата да се стегне, а најбоље преко ноћи.
Савет:
Уколико желите лаганију варијанту, уместо маргарина додајте умућену слатку павлаку у прохлађен крем. За бржу припрему, можете користити и готове коре за кремпиту из продавнице.
Брза кремпита је савршен начин да са минималним утрошком времена добијете максималан укус. Лаган, кремаст и мирисан дезерт који осваја већ на први залогај. Пријатно!
Брза кремпита – рецепт
Састојци:
1 паковање готовог лиснатог теста (или 2 листа танко развијеног)
1 литар млека
3 јајета
10 кашика шећера
2 кесице ванилин шећера
3 кесице пудинга од ваниле (укупно 120 г)
100 г маргарина или путера
шећер у праху за посипање
Припрема:
Печење коре:
Развијте лиснато тесто и испеците га у великом плеху на папиру за печење (око 200°Ц, 10–15 минута, док не добије златну боју). Након печења, један лист оставите цео као доњу кору, а други изрежите на коцке које ће бити горњи слој.
Фил:
У пола литра млека размутите пудинг, јаја, шећер и ванилин шећер. Остатак млека загрејте до кључања, па у њега улијте припремљену смесу. Мешајте непрекидно док се не згусне. У још врућ фил убаците путер или маргарин и мешајте док се не отопи и све сједини.
Слагање:
На доњу, целу кору нанесите фил равномерно, па преко тога поређајте коцкице печеног теста као горњу кору. Поспите шећером у праху.
Хлађење:
Оставите у фрижидеру барем 1–2 сата да се стегне, а најбоље преко ноћи.
Савет:
Уколико желите лаганију варијанту, уместо маргарина додајте умућену слатку павлаку у прохлађен крем. За бржу припрему, можете користити и готове коре за кремпиту из продавнице.
Брза кремпита је савршен начин да са минималним утрошком времена добијете максималан укус. Лаган, кремаст и мирисан дезерт који осваја већ на први залогај. Пријатно!
Аутор: Редакција „Гласа Подриња“
Актуелно
Најновији број
17. јул 2025.