Инфо

6. новембар 2018.6. нов 2018.
Зеленовић у Стразбуру: Спасимо слободу и демократију у Србији

Зеленовић у Стразбуру: Спасимо слободу и демократију у Србији

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић говорио је на седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе о стању демократије у Србији са посебним освртом на претње и уцене којима су изложене средине у којима није на власти Српска напредна странка.
У десетоминутном излагању, Зеленовић је навео неке од драстичних примера који свакако не представљају доказ демократичности актуелне власти у Србији. Нагласио је да говори у име Шапца, Параћина и Чајетине, али и у име 448 локланих одборника из целе Србије.

- Центарлна власт у Србији је под контролом председника Србије Александра Вучића и странке на чијем је он челу, Српске напредне странке. У локалним самоуправама у којима је СНС изгубила локалне изборе, већ више од шест година огроман број одборника је изложен притиску централне власти. Циљ је да СНС, без избора, од опозиције постане власт. Ово политичко насиље у Србији се зове прекомпоновање. То је иначе нова реч коју смо добили у претходном периоду – рекао је Зеленовић.
Он је упознао предстванике Конгреса са начином избора локалних власти у Србији, али и са чињеницом да је у многим градовима дошло до нагле промене изборне воље грађана.
- Од 2012., када су организовани последњи локлани избори у Србији, до данас, у 35 од 170 локалних самоуправа је дошло до тог прекомпоновања. То су тешке повреде члана 7 став 1 Европске повеље о локалној самоуправи. Назив члана 7 став један: Услови вршења овлашћења на локалном нивоу. Услови под којима раде представници изабрани на локалном нивоу треба да су такви да обезбеђују слободно обављање њихових функција. У само три локалне самоуправе СНС и њени партнери нису на локалној власти у Србији – Шапцу, Паражину и Чајетини – истакао је Зеленовић.
Он је упознао чланове Конгреса да су локални одборници власници мандата, а да би дошло до прекомпоновања власти, потребно је да ти одборници „промене страну“.
- То се увек дешава уз претње и притиске. У документу који сам предао Конгресу налази се 40 документованих изјава одборника из целе Србије. Њима је нуђен новац, функције, али и прећено отпуштањем с посла, доласком разних инспекција и контрола уколико се баве приватним послом – истакао је Зеленовић.
Он је посебно нагласио чињеницу да је одуђрни ратни злочинац Веселин Шљиванчанин „убеђивао“ Сретен Живанић шабачког одборника да промени страну. Такође, градском одборнику Владану Вујанићу, министар пољопруивреде Бранислав Недимовић
- Потредседник СНС Марко Ђуриж недавно је у Шапцу пред својим страначким колегама јавно рекао да ће сви државни и партијски органи учинити све да се промени локлана власт у Шапцу – рекао је Зеленовић.
Градоначелник Шапца је говорио и о томе да је у протеклом периоду ухапшено 34 особа које су биле председници општина или градоначелници, а да ниједан од њих није осуђен.
- Власт на централном нивоу сада покушава да нас криминализује и свакодневно смо изложени медијском линчу. Централна власт злоупотребљава полицију, тајну службу и врши притисак на суд да би спречила изабране представнике да обављају своју дужност. Министартка Зорана Михајловић се стално пита када ће да буде ухапшен Милна Стаматовић који је шест пута биран за председника општине Чајетина и против кога се не води ниједан поступак. У Параћину су покушали насилно да прекину седницу Скупштине општине како би изазвали нове изборе, а у Шапцу су ломили кутије прилико конститутивне седнице Скупштине града. Ради се о озбиљном насиљу – додао је Зеленовић.
О је споменуо и физичке нападе којима су били изложени опозициони активисти у Мионици, Оџацима и Врбасу.
Зеленовић је своје ображање завршио речима – Спасимо слободу и демокртаију у Србији.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa