Инфо

14. новембар 2018.14. нов 2018.
Шарчевић: Србији потребно шест тренинг-центара за потребе привреде

Шарчевић: Србији потребно шест тренинг-центара за потребе привреде

(Бета) - Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас током посете тренинг-центру компаније "Сименс" у Немачкој да је Србији потребно шест таквих центара.

"У овом тренутну се са Сименсом гради сличан тренинг центар у Крагујевцу. Ми смо пре неколико месеци са Министарством просвете, ПКС и Немачком привредном комором радили анализу за немачке компаније, која је показала да је потребно шест оваквих тренинг-центара у Србији", рекла је Брнабић.

Она је рекла да је то велика инвестиција и да је за то потребно јавно-приватно партнерство.

"Надам се да ћемо са оваквим тренининг центрима бити и регионални центар за обуку и преквалификацију", рекла је она.

Тренинг-центар Сименса у Немачкој посетио је и министар просвете Младен Шарчевић који је рекао да је у току израда новог Закона о дуалном високошколском образовању на основу кога ће компаније имати интерес да "на време безецују" инжењере на Машинском или Електротехничком факултету и да им дају како је рекао, "врло пристојан хонорар или плату током студија јер су трошкови живота у Србији неупоредиво јефтинији него у Немачкој".

"Тиме ћемо сачувати младе људе и кадар а развијаћемо оне квалитетне гране индустрије које су нама битне", казао је министар.

Шарчевић је навео и да су у претходне две године уведена 32 дуална профила у Србији а да је у припреми још 11, како је рекао, "не само за потребе машинске индустрије и ИТ сектора већ и за потребе грађевинарства, угоститељства, туризма".

"Направили смо Закон о дуалном образовању који није пресликан швајцарски, немачки или аустријски модел јер структура привредних субјеката није иста. Код нас је више средњих и малих предузећа али и све више компанија попут Сименса или Континентала које имају своје развојне центре", казао је министар.

Он је додао да је план да у догледно време у Србији буде успостављена мрежа таквих центара од Лесковца до Суботице.

"Закон предвиђа да они који похађају те тренинг центре добију накнаду. Имамо више од 600 компанија са више од 4.500 ученика у том систему, више од 1.200 компанија су у одређеним поступцима а све је више компанија у оквиру америчке, италијанске привредне коморе и других кластера које имају сличне захтеве", казао је Шарчевић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa