Инфо

11. фебруар 2019.11. феб 2019.
Фото: БП инфо

Фото: БП инфо

Већа казна за рад на црно него за смрт радника

Од повреда на раду у Србији су у прошлој години страдале 53 особе, а 779 задобило је тешке телесне повреде.
Ова година је проглашена годином безбедности и здравља на раду, а надлежни најављују измену закона којим ће се пооштрити казне и боље заштитити радници.
Како преноси РТС, у протеклих 12 година, живот је радећи свој посао изгубило 440 људи. Последњи случај забележен је на градилишту у Новом Саду, а прошле године смртних случајева било је и на великим градилиштима у центру Београда, у Улици Кнеза Милоша и у „Београду на води”.
Директорка Управе за безбедност и здравље на раду Министарства за рад Марина Фуртула објашњава да када се деси тешка или смртна повреда на раду, инспекција рада излази у надзор и налаже мере за отклањање недостатака, или покреће прекршајну, тј. кривичну пријаву, и ту се, како каже, улога Министарства рада завршава.
Коментаришући то што је казна за рад на црно два милиона динара, док је за несрећу у којој радник изгуби живот максимална казна милион динара, истиче да се ради на новом закону у којем ће посебна пажња бити посвећена казненој политици.
Што се тиче надокнаде штете, напомиње да у овом тренутку повређени радници и породице преминулих радника могу да остваре то право једино преко дуготрајних судских поступака, а да ће новим законом и то пробати да реше.„Желимо да помогнемо и овим радницима који беже са градилишта - да не треба то да раде, јер ово министарство ради све у интересу радника, да заштитимо њихова права и повећамо ниво њихове безбедности и здравља”, рекла је Фуртула и поручила да је живот сваког радника непроцењив, преноси Тањуг.
Политика

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa