Инфо

15. фебруар 2019.15. феб 2019.
Потписана Повеља ЕФЈ о радним условима за новинаре

Потписана Повеља ЕФЈ о радним условима за новинаре

Повељу ЕФЈ о радним условима за новинаре потписали су, пре три дана, представници 14 новинарских организација придружених Европској Федерацији Новинара и водећих новинарских синдиката из земаља Западног Балкана и Турске.
Повеља садржи 10 чланова у којима су наведени главни принципи који утичу на радне односе између новинара, њихових послодаваца и јавности као крајњег корисника њиховог рада. У њој су такође формулисане главне вредности које приватне или јавне власти – укључујући институције ЕУ – треба да поштују када сарађују са новинарима.
Идеја о Повељи је лансирана 2018. године у оквиру пројекта финансираног од стране УНЕСЦО-а и ЕУ под насловом Изградња поверења у медије у Југоисточној Европи и Турској намењеној ојачавању слободе изражавања, приступа информацијама, слободним, независним и плуралистичким медијима, којом се утврђује да су новинари и медији главни покретачи демократског, одрживог и мирног развоја у региону.
Повеља ће током 2019. године бити предата Европској Комисији у Бриселу као и Савету Европе у Стразбуру, са намером да постане референтни документ о радним условима за новинаре за оцену слободе медија у државама-чланицама и државама-кандидатима, и да повећа поверење између професионалних новинара и јавности широм Европе.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa