Инфо

15. март 2019.15. мар 2019.
Савез младих Шапца: Отворено писмо Адвокатској комори Шапца и Адвокатској комори Србије

Савез младих Шапца: Отворено писмо Адвокатској комори Шапца и Адвокатској комори Србије

АДВОКАТСКОЈ КОМОРИ ШАПЦА
Ш А Б А Ц
АДВОКАТСКОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ
Б Е О Г Р А Д


Поштовани,

Обраћамо Вам се у име свих младих града Шапца. У име Ваших суграђана, који планирају да напусте нашу земљу у скором року, уколико у наредном периоду не дође до кључних промена у држави и друштву.

Адвокатура је одувек била први и последњи стуб одбране људских права, највећи савезник грађана у борби за правду и слобду. А адвокати, обављајући ову часну и друштвено изузетно битну професију, представљају један од темеља правне државе, и основних услова за постпјање правосуђа у једној земљи.

Но, претходних година, сви заједно, смо сведоци пристрастности судова и судија широм наше земље, самовоље јавних тужилаца, као и политичких пресуда. Ово је недозвољен, и неприхватљив уплив политике у правосудни систем, који мора бити независан. Правосуђе је данас понижено, и готово сведено на улогу чиновника извршне власти и владајуће партије. Док се сваким новим законом адвокатима ограничавају права, и отежава опстанак у систему.

Ово, са собом, а у комбинацији са бројним другим факторима, повлачи и пропаст целог друштва. Грађанска је дужност свих грађана Републике Србије да стану у одбрану својих људских, социјалних, економских и политичких права.

Владајућа партија нам је наметнула обавезу, коју нико од нас није бирао, а то је да устанемо против покушаја успостављања аутократије у нашој земљи, уз суспендовање свих институција и уставних права.

У том смислу за наше друштво је од велике важностити како ће се изјаснити професори, доктори наука, културни радници, али вероватно најбитније – адвокати. Адвокатура је остала нема на срамно ћутање Уставног суда, који по својој функцији и улози треба и мора да реагује, на бројна кршења и узурпацију Устава од стране властодршца.

Из ових разлога, апелујемо на Адвокатску комору Шапца да упути јавни позив свим адвокатима, члановима ове Коморе, да се јавно изјасне поводом тренутне ситуације у држави, и то на тај начин што ће бити говорници на једном од следећих протеста у Шапцу.

Апелујемо на Адвокатску комору Србије да изда званично саппштење, у којeм ће јасно и оштро осудити покушај фашизације правосуђа, и државе, и тако стати на страну народа. А потом овакав став пренети и свим коморама у свом саставу, те, дати препоруку адвокатима да буду говорници на протестима #1од5милиона.

Један од услова за бављење адвокатуром јесте достојност за обављање ове професије. Дошао је тај дан када је достојност стављена на проверу, а ми, као млади који су имали срећу да се роде у овој земљи, се надамо да адвокати неће издати своје ставове и принципе, односно да ће стати на праву страну историје. А ово је, свакако, време које ће остати упамћено у историји.

С поштовањем,
САВЕЗ МЛАДИХ ШАБАЦ

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa