Инфо

24. март 2019.24. мар 2019.
НУНС и НДНВ: За претње Сејдиновићу одговорност сноси власт

НУНС и НДНВ: За претње Сејдиновићу одговорност сноси власт

НОВИ САД, 24. марта 2019. (Бета) - Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) упозорили су данас власт и надлежне државне органе у Србији да нечињењем преузимају одговорност за бројне претње којима је поново изложен председник НДНВ-а Недим Сејдиновић.

Они су у саопштењу за јавност навели да су најновије претње уследиле јуче и ноћас преко друштвених мрежа након објаве преко фејсбук странице „Србија наша земља“ у којој се Сејдиновићу прети и по националној основи, те се он назива "муслиманским екстремистом" и "србомрсцем".

"Недиме Сејдимовићу, толико несносно провоцираш обичан свет да ако ти неко извуче уши не чуди се", поручује се са ове странице. На објаву су уследиле десетине коментара у којима се износе најразличитије увреде председнику НДНВ-а, као и претње убиством и протеривањем.

НУНС и НДНВ су навели да су све претње пријављене Републичком јавном тужилаштву, Министарству унутрашњих послова и Сталној радној групи за безбедност новинара.

“Подсећамо, међутим, да ово није први пут да наведена фејсбук страница позива на линч Сејдиновића, али и на то да су све досадашње пријаве које је НДНВ достављао тужилаштву остале без икакве реакције”, пише у саопштењу.

НУНС и НДНВ су оценили да је реч о организованим акцијама застрашивања, за које, “сад је већ неусмњиво”, одговорност сноси власт, чији представници и сами често дају повода за претње новинарима и другим појединицима који се критички односе према доносиоцима одлука.

Додали су да ће заштиту коју им не пружа држава затражити од медјународних новинарских удружења и других међународних организација.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa