Инфо

24. март 2019.24. мар 2019.
Двадесет година од НАТО бомбардовања, венци и цвеће за погинуле у агресији

Двадесет година од НАТО бомбардовања, венци и цвеће за погинуле у агресији

БЕОГРАД, 24. марта 2019. (Бета) - На данашњи дан пре 20 година почело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије (СРЈ) у којем је, за 11 недеља, према незваничним изворима погинуло око 2.500 цивила и око 1.000 војника и полицајаца.

У бомбардовању које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти.

Акција НАТО-а, коју су Влада СРЈ, али и бројни правни стручњаци назвали агресијом, уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.

Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН, након чега је уследило повлачење војске и полиције из покрајине и улазак међународних војних трупа.

Према подацима УНХЦР-а, Косово је од доласка мировних снага напустило око 230.000 Срба и Рома, а вратило се око 800.000 избеглих Албанаца.

Двадесета годишњица агресије биће обележена данас низом манифестација посвећених погинулима и полагањем венаца и цвећа на споменике страдалих.

Централна манифестација "Дан сећања на страдале у НАТО агресији" биће одржана у Нишу, на главном градском Тргу краља Милана.

Манифестацији ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић а почетак скупа је заказан у 19.45, што је приближно време када су 1999. године пале прве бомбе на Југославију.

Истог дана у 10 часова, на брду Стражевица у Раковици, биће одата почаст погинулима у бомбардовању.

Војни синдикат Србије организоваће такозвано народно окупљање у Крагујевцу, у 19 часова, под називом "Да се злочин не заборави".

На скупу је најављено обраћање и лидера тог синдиката Новице Антића, ратног команданта 3. ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде ПВО Золтана Данија, руског добровољца из Битке на Кошарама Алберта Андијева и председника Удружења ветерана Републике Српске Душка Вукотића.

Пре тога, епископ шумадијски Јован служиће парастос жртвама а на Правном факултету биће отворена изложба фотографија коју ће у Руској думи организовати удружење ветерана и припадника руских безбедносних служби окупљених око асоцијације "Боево братство".

Српска радикална странка у подне у Кнез Михаиловој улици у Београду организује скуп поводом 20. годишњице бомбардовања, на којем ће говорити лидер радикала Војислав Шешељ.

Након тога, радикали ће организовати шетњу до зграде председништва на Андрићевом венцу.

Омладина Демократске странке Србије у недељу у 11 часова у Пионирском парку поставиће макету НАТО ракете која на врху уместо бојеве главе има налив перо, чиме на симболичан начин желе да покажу да је циљ бомбардовања и актуелног дијалога исти - прихватање сецесије Косова.

На скупу код зграде председништва је најављено обраћање председника ДСС Милоша Јовановића.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa