Инфо

24. март 2019.24. мар 2019.
Положени венци на споменик "Зашто", породицама погинулих радника обећана изградња меморијалног центра

Положени венци на споменик "Зашто", породицама погинулих радника обећана изградња меморијалног центра

БЕОГРАД, 24. марта 2019. (Бета) - Полагањем венаца на споменик "Зашто" погинулим радницима Радио-телевизије Србије (РТС) у Ташмајданском парку, данас је обележено две деценије од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године.

Брат једног од погинулих радника РТС-а Мирослав Медић навео је да су добили обећање да ће на месту рушевина бити направљен меморијални комплекс.

Венце су положили градоначелник Београда Зоран Радојичић, директор РТС Драган Бујошевић, уредник Ненад Љ. Стефановић, представници Министарства културе и информисања и породице погинулих радника РТС-а.

Мирослав Медић казао је да се већ 20 година чека одговор на питања "зашто је било потребно да погине 16 радника РТС-а", као и "зашто нико није те раднике заштитио".

Он је рекао да је та телевизије од самог почетка бомбардовања "радила у посебном режиму и да су смене траје по 12 сати, као и да радници нису могли да напуштају радно место јер би били суочени са отказом".

Он је казао да су у згради РТС-а, осим радника те медијске куће били и страни новинари "који би зграду напуштали када би се проглашавала ваздушна опасност".

Медић је рекао да је "зебња обузела раднике оног тренутка када су се појавиле најаве да би РТС могао да буде мета бомбардовања".

Он је казао да бивши директор те медијске куће Драгољуб Милановић није склонио раднике РТС и да је то довело до тога да "злочинци бомбардују зграду која се налази у густо насељеном делу града".

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је претходно у саопштењу оценио да је 24. марта 1999. био "најтужнији почетак пролећа у историји Београда и народа".

"Бол, туга и сећање на трагедију код нас су присутни и даље и никада неће избледети. Додатну патњу изазива и то што након 20 година за овај кукавички и злочиначки чин бомбардовања градова и цивилних објеката нико није одговарао ни по командној ни по индивидуалној одговорности нити је било чија кривица утврдјивана", рекао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да се "након свих ратова и НАТО агресије, свега што је српски народ претрпео и преживео, нада да су оружани сукоби на овим просторима заувек завршени".

НАТО је зграду РТС погодио с два пројектила, у рано јутро 23. априла 1999. Тада је погинуло 16 запослених у РТС-у.

Медјународна организација за људска права "Хјуман рајтс воч" саопштила је 2000. да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде РТС-а.

Погинуло је 16 запослених: Јелица Мунитлак (27), Ксенија Банковић (27), Дарко Стоименовски (25), Небојша Стојановић (26), Драгорад Драгојевић (27), Драган Тасић (29), Александар Делетић (30), Славиша Стевановић (32), Синиша Медић (32), Иван Стукало (33), Дејан Марковић (39), Милан Јоксимовић (47), Бранислав Јовановић (50), Милован Јанковић (59), Томислав Митровић (61) и Слободан Јонтић (54).

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић осуђен је 2002. године на 10 година затвора, због тога што није спровео наређење тадашње Савезне владе и људе и технику изместио из објеката РТС-а у Абердаревој и Хиландарској улици у Београду. Милановићу је казна истекла 1. септембра 2012. године.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa