Инфо

19. април 2019.19. апр 2019.
Градоначелник Шапца Латинки Перовић уручио прво коло Константиновићевих дела

Градоначелник Шапца Латинки Перовић уручио прво коло Константиновићевих дела

Градоначелник Шапца Латинки Перовић уручио прво коло Константиновићевих књига
Као први резултат капиталног пројекта, објављивања сабраних дела Радомира Константиновића у 30 књига, у издању Фондације "Станислав Винавер" из Шапца и Дан Графа из Београда, прво коло од пет књига једног од наших најзначајнијих интелектуалаца, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић јуче је уручио историчарки Латинки Перовић, председници Савета за очување мисаоног наслеђа Радомира Константиновића.


Уредник сабраних дела је проф. др Гојко Тешић, а у првом колу су објављене књиге: роман "Декартова смрт", "Бекет и други", есеји и критике о светској књижевности, "Неисписано време" – књижевност философија, уметност, свакодневица, "О једном ћутању" – есеји о модерној српској књижевности 20. века, "Величина и проклетство" – од Доситеја до Скерлића и Матоша.

Небојша Зеленовић се захвалио Латинки Перовић на пријему и том приликом је истакао задовољство јер су у Шапцу створени услови за остваривање значајних пројеката из културе и понос што је то једини град у Србији који за културу издваја седам одсто укупног градског буџета.

Историчарка Латинка Перовић захвалила се на пажњи и жељи градоначелника Шапца да јој лично у Београду, у њеном дому, уручи прво коло објављених књига.

"Оно по чему се мери култура једне земље је и чињеница како се друштво односи према наслеђу врхунских интелектуалаца који су стварали у тој средини. Наравно да је у том смислу објављивање Константиновићевих дела како би оно било доступно јавности, суштинска и капитална ствар. Савет за очување мисаоног наслеђа Радомира Константиновића се брине о томе, али ја честитам на реализацији, у суштини, најважније ствари која јесте, а то је објављивање тог незаобилазног опуса. То је оно највредније што можемо урадити за наше друштво када је Константиновић у питању", истакла је Латинка Перовић.

Сусрет је приредио Покрет Нови опимизам који ће у наредном периоду организовати низ промоција првог кола сабраних дела Радомира Константиновића, које почињу већ следеће седмице управо у Шапцу.

У среду, 24. априла, у Музеју шабачких Јевреја у Шапцу биће уприличена прва промоција пет књига које чине прво коло сабраних дела Радомира Константиновића.


Продукција је део пројекта подршке јавном информисању који суфинансира Општина Шабац. Изнети ставови не представљају нужно званичан став Општине.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa