Инфо

20. април 2019.20. апр 2019.
Повлачење лекова за инфекције уринарног тракта – садрже онеспособљавајуће елементе?

Повлачење лекова за инфекције уринарног тракта – садрже онеспособљавајуће елементе?

БЕОГРАД - Лекови који садрже циноксацин, флумекин, налидиксинску и пипемидинску киселину биће повучени са тржишта ЕУ, а у складу са коначном одлуком Европске комисије, и Агенција за лекове и медицинска средства Србије привремено ће ставити ван снаге дозволу за промет лекова који садрже пипемидинску киселину, пише Политика.

Како лист незванично сазнаје, то ће бити урађено јер су приликом њихове примене забележене онеспособљавајуће, дуготрајне и потенцијално неповратне, нежељене реакције које углавном утичу на мишићно коштани и нервни систем.
Наводи се да су медикаменти који садрже ову киселину у широкој употреби у Србији, углавном за инфекције доњег дела уринарног тракта, за небактеријски хронични простатитис, некомпликовани циститис...

Писмо о повлачењу лекова, које су потписали представници 14 фармацеутских кућа, достављено је у петак здравственим радницима, а како Политика незванично сазнаје, у понедељак ће се наћи и на сајту Агенције за лекове.

У писму се лекарима саопштава да не прописују флоурохинолонске антибиотике за терапију фарингитиса, тонзилитиса и акутног бронхитиса, за превенцију путничких дијареја или уринарних инфекција које се понављају, за небактеријске инфекције, за благе до умерено тешке инфекције, наводи лист.
rtv.rs

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa