Инфо

20. април 2019.20. апр 2019.
Лекару част највише 462 евра

Лекару част највише 462 евра

Законом о здравственој заштити дефинисана и вредност поклона коју запослени у здравству могу да приме. Цена дарова може да буде максимално 54.521 годишње, а месечно не сме да пређе 2.762 динара
ЛЕКАРИ и здравствени радници први пут легално могу да приме поклон - месечно у висини до пет одсто просечне зараде, без пореза и доприноса, годишње до висине просечне зараде у Србији, а да их нико не оптужи за мито и корупцију. У овом тренутку то је месечно до 2.762 динара (око 23 евра), или до 54.521 динара, односно око 462 евра годишње.
Према одредбама Закона о здравственој заштити, који је ступио на снагу 11. априла, а којим је први пут дефинисан и сукоб интереса у области здравства, поклон не сме бити у новцу или вредносним хартијама, и свака част мора бити пријављена здравственој установи, чија обавеза је да води евиденцију поклона запосленима.


Оваквим решењем Закон о здравственој заштити је, како су, за "Новости", у петак објаснили у Министарству здравља, усклађен са другим системским законима, а по предлогу Агенције за борбу против корупције.

- Преузели смо позитивна решења из других области, и у складу са европском праксом, и то, по оцени Агенције за борбу против корупције, на најбољи начин, онако како су из Агенције предложили - речено нам је у Министарству здравља.

Ова област у новом Закону у здравственој заштити регулисана је чланом 234, којим је дефинисано и шта се сматра сукобом интереса. Тако је, рецимо, прописано, да не само здравствени радник, него ни чланови његове уже породице: супружник или ванбрачни партнер, деца, браћа, сестре, родитељи, усвојитељ, усвојеник и други који са њим живе у заједничком породичном домаћинству, не смеју тражити, нити примити новац, поклон, услугу или било какву другу корист која се може сматрати наградом за пружање здравствене помоћи.
Министар здравља Златибор Лончар залаже се за "нулту толеранцију корупције" и каже да ње у здравству има много мање, него што је перцепција грађана. Ипак, према последњем истраживању УСАИД и ЦеСИД, анкетирани сматрају да је здравство прво по корупцији, испред "другопласираног" судства и "трећепласиране" полиције.

- Лекар ничим не сме да условљава своје услуге, а ако неко хоће да га части то је приватан однос између две стране, који према мом личном мишљењу не би требало ни одређивати, ни градирати Законом - каже, за "Новости", професор др Радоје Чоловић, председник Српског лекарског друштва.

Законом су уређене и донације. Забрањено је давање донација наџорном органу или органу за инспекцијски наџор, као и свима који одлучују о правима, обавезама и интересу донатора. Давање донација је дозвољено уколико је искључена могућност неприкладног утицаја, а о пријему донација и управљању донацијама одлучује директор здравствене установе.

ПРИЈАВА ЕТИЧКОМ ОДБОРУ

У СЛУЧАЈУ да здравствени радник има сумњу у погледу сукоба интереса или прихватања поклона, законом је предвиђено да о томе најкасније наредног радног дана обавести етички одбор здравствене установе, тужилаштво или Министарство унутрашњих послова.
Вечерње Новости

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa