Инфо

23. април 2019.23. апр 2019.
Празнично вече у Шапцу
ПРОМОВИСАНА КЊИГА "КОМАД ТАИНА" ДРАГАНА ФИЛИПОВИЋА

Празнично вече у Шапцу

Вечерас, на Светски дан књиге, у свечаној сали Културног центра, промовисана је књига „Комаид таина“ Драгана Филиповића, књижевника и новинара из Шапца. Говорили су новинар и публициста Драгослав Мићић, Радован Миразовић, академски сликар, др Предраг Тојић и аутор.

Ова књига својеврсни је наставак претходна два издања „Војникове брескве“, збирки прича које су написане по истиним догађајима из Великог, Другог светског и последњег, како га је аутор назвао, "нашег рата". Иако су приче потресне, било је ово празнично вече, које је окупило старе Шапчане и истинске заљубљенике у писану реч.

- Књига је посвећена мајци Лоли, шабачкој учитељици, која је многе генерације васпитавала и извела у, верујем, часне људе. Надам се да сам и ја, који сам у седамдесет другој години, успео да досегнем границe које је она поставила. Истовремено, моја мајка је актер две приче, у једној као заточеница бањичког логора у септембру, '41 године и у „Галебу“ . Посебно желим да захвалим свима који су ми помогли да ова књига угледа светлост дана и тиме заокружим силну жељу, од оца наслеђену, да обелоданим страдање српског народа у 20. веку, жртвама које је поднео, а још постоји, и даље пркосећи, непокоран. Зато и јесте сметња.

Филиповић је своју књигу назвао "заветна", зато што њом заокружује циклус, целину коју чини са претходним књигама страдања.
- Ако будем још несшто објавио, то ће бити само допуна, јер, за сада, још увек, није тренутак за две приче из Словеније, где су почињени страшни злочини према српским регрутима, младим војницима ЈНА, о којима се ништа не зна.

Опширније у штампаном издању.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa