Инфо

24. април 2019.24. апр 2019.
Редовно заседање Сабора СПЦ почиње 9. маја у Жичи

Редовно заседање Сабора СПЦ почиње 9. маја у Жичи

Редовно, годишње заседање Сабора Српске православне цркве (СПЦ), започеће богослужењем, 9. маја, у манастиру Жича. Након свечаног дела, главне седнице радног дела заседања одржаће се, како је то уобичајено, у Београду, у Патријаршијском двору.

Манастир Жича изабран је у склопу обележавања осам векова аутокефалности, које почиње на јесен, јер га је за своје седиште одредио први српски архиепископ Свети Сава, најмлађи син великог жупана Стефана Немање.

Нешто касније седиште архиепископије премештено је у Пећ, где је, у Пећкој патријаршији, отпочео претходни годишњи Сабор, као древном месту столовања српских црквених поглавара.

Са досадашњих окупљања, Црква се редовно оглашавала о Косову, па је за очекивати да то буде тема и предстојећег Сабора, највишег тела СПЦ чије су одлуке обавезујуће. Патријарх пресуђује само ако је гласање нерешено.

Са последњег, ванредног, заседања одржаног почетком новембра, врх Цркве је поновио став са редовног годишњег заседања, која се увек одржавају у мају, да се "ни по коју цену не сме да доведе под знак питања пуни суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији".

Непосредно уочи Сабора, патријарх Иринеј је боравио на Косову, одакле је поручио да је СПЦ за компромис али такав да Косово и Метохија остану у Србији и да "земља српска не може туђа да буде него српска".

Више пажње јавности у недавном периоду изазвала је његова оцена протеста у Србији, дата у Нишу на годишњицу НАТО бомбардовања, када је реаговао Савез за Србију замерајући му да се меша у дневно политичка питања и отворено ставља на страну власти. Слично је изјавио и нешто раније.

У црквеним круговима се чује да је патријарху Иринеју, пре Ниша, писао умировљени епископ Атанасије (Јевтић), познат широј јавности из деведесетих година као противник тадашњег председника Србије Слободана Милошевића.

То не би била неуобичајена пракса за епископа Атанасија који је и пре писао патријарху Иринеју, тврдећи да је председник државе Александар Вучић "лажов и манипулант". То писмо је стигло до јавности.

Архијереји на саборским заседањима подносе извештаје о свом раду за период од претходног таквог окупљања, друге теме намећу саме околности.

На дневном реду ће се сигурно наћи припреме за обележавање аутокефалности СПЦ и црквени међуправославни спор у Украјини.

Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa