Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Велики четвртак

Велики четвртак

Православна црква и верници данас, на Велики четвртак, чувају сећање на Тајну вечеру, догађај који се збио пре 1986 година, вече пред најтужнији дан људске историје.

Те вечери, Син Божији је, на вечери са својим ученицима установио тајну Светог причешћа речима: "Узмите, једите, ово је тело моје" и "Пијте из ње сви; Јер ово је крв моја Новога Завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова". Господ Исус Христос је својим ученицима опрао ноге учећи их тако, сопственим примером, како треба да служе једни другима. Заповедио им је и да љубе једни друге: "Да љубите једни друге као што ја вас љубим"

Те вечери је Исус предвидео да ће га неко од њих издати. Свестан страдања који га очекује, Исус одлази, после вечере у Гестимански врт где се молио Оцу. Те вечери Јуда је ушао у Врт са стражом Фарисеја и целивао Исуса, по договору за злочинцима "Кога пољубим, он је". Исус је знао да је то чин издаје рекавши: Јудо, зар цјеливом издајеш Сина Човјечијега?

Ученик Петар се три пута одрекао Христа када су га одвели, испунивши још једно пророчанство Сина Божијег да ће га се три пута одрећи пре него се огласи петао. На крају се Петар покајао.
Следио је најцрњи дан, Велики Петак.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa