Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
фото: Вечерње новости

фото: Вечерње новости

Од школске 2020/2021 ученике средњих школа очекују значајне промене

Државна матура за две године

Сви ученици, без обзира да ли су у средњем општем или средњем стручном образовању, имаће неки начин и моћи ће да аплицирају на било коју високошколску установу. Стручна матура се састоји од обавезног и изборног дела. Обавезни део стручне матуре састоји се од два општеобразовна предмета и стручног испита
До уписа ученика у средње школе остало је мање од два месеца. Због различитог броја опречних информација које су се појављивале у медијима у последње време и деца и родитељи су изузетно збуњени. Од навода да ли ће се или неће полагати велика матура до тога да деца из стручних средњих школа неће моћи да упишу сваки факултет створена је додатна конфузија око ионако стресног избора средње школе.

Драгана Станојевић, Руководилац Центра за испите и Бранислав Ранђеловић, директор ЗВКОВ-а и за читаоце „Гласа Подриња“ одговарају на најчешће недоумице и питања везана за државну матуру.

Ученици завршне године средњих школа који размишљају о студијама, увелико се спремају за полагање матуре и пријeменог испита. Њих очекује једна новина, полагаће само један испит – општу (велику) матуру. Када је предвиђено званично да упис на факултет одређује постигнут резултат на великој матури?

-Ученици који су сада други разред средњег образовања, полагаће државну матуру. Планира се и да на основу постигнутих резултата на државној матури и на основу успеха из средње школе ученици уписују жељени факултет. Треба имати на уму да факултети, уколико то желе, имају право да организују додатне провере спосбности.

Опширније у штампаном издању...

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa