Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Ескурзија у светлост
110 ГОДИНА ОД ДОЛАСКА ИСИДОРЕ СЕКУЛИЋ У ШАБАЦ

Ескурзија у светлост

Најплеменитије намере претворене у опасност по живот у Панчеву. „Мали Париз“ само ноћу. Продор ђакона у срце гласом. Оптужена и забрањена без суда и разлога. Смрт у оскудици
Забране нису пут, скривања су пречица до радозналости, а упозорења „будилник“ за инат. Шапчанин Иван Глишић, професор у пензији, писац и текстописац из нашег града, био је 60-их година студент у Београду.

Исидора Секулић и Милош Црњански беху неподобни и само су, успутно помињани у градиву. Једна је била „верски фанатик“, други „монархиста“. Оптужени и осуђени од истих „судија“, без смисленог образложења. Када нешто не може, баш онда „мора“.

-На факултету овлаш се прелазило преко њеног живота и рада. Власт се позивала и на лоше мишљење које је књижевни критичар Јован Скерлић имао о њој и њеним литерарним остварењима. Сматрао је да жени није место за писаћим столом, него у кухињи. Бесмисао свега није ми дала мира. Почео сам да читам њене књиге, и да проучавам њен живот – присећа се Иван Глишић за наш лист док разговарамо о лику и делу ерудите која је део живота провела у Шапцу.

У погранични град је дошла уз помоћ пријатеља, њених нових суграђана, из друге државе, у време затегнутих односа. Иако бриге нису дозвољавале да широм отвори очи, пред њом се пружао Мали Париз, у мислима, ушушкана верзија града светлости, богатог опчињавајућег живота. Држављанка двојне монархије, моћног суседа, сада је само избеглица. Звала се Исидора, од оца Данила, Секулић.

Опширније у штампаном издању...

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa