Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Чувајмо се старих и нових идола
РАЗГОВОР СА ПРОТОЂАКОНОМ ДР ЉУБОМИРОМ РАНКОВИЋЕМ

Чувајмо се старих и нових идола

„Одузмите Васкрсење Христу, одузели сте Му божанство“ – написао је Преподобни Јустин Ћелијски у књизи: „Православна философија живота“
Васкрсење Христово темељ је хришћанства, потврда Његовог учења?

- До Васкрсења, Христос је учио о вечном животу; Васкрсењем је то потврдио и доказао да је Он заиста Живот вечни. До Васкрсења, учио је о непрестаној љубави Божјој према људима; Васкрсењем је посведочио ту љубав, јер је ради човека победио највећег непријатеља људског – смрт.
Да није васкрсао, Христос не би био ни Бог ни Господ, ни Спаситељ ни Искупитељ, него обичан човек. Једино у светлости Васкрсења, постаје јасан и објашњив Његов живот на земљи и сва дела Његова.

Без Христовог Васкрсења, вера хришћанска била би бесмислена и немогућа, јер би смрт остала непобеђена. Ова истина омогућава Апостолу народâ да каже: …ако мртви не устају, то ни Христос није устао.

А ако Христос није устао, узалуд вера ваша; још сте у гресима својим. Онда и они који уснуше у Христу, пропадоше. И ако се само у овоме животу надамо у Христа, јаднији смо од свију људи.

Но, заиста је Христос устао из мртвих, те постаде Првенац оних који су умрли (1. Кор 15,16-20). Христово Васкрсење даје смисао и небу и земљи, и човеку и људској историји. Клањајући се Живоме Богу, ми се клањамо и свом бесмртном, непролазном људском достојанству.

Опширније у штампаном издању...

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa