Инфо

28. април 2019.28. апр 2019.
Празнични зека

Празнични зека

За Божић и Нову Годину, поклоне најмлађи очекују од Божић Бате, од Деда Мраза, док им Васкрс улепшава Васкршњи зека. Иако је реч о древном симболу највећег празника Хришћанства, мало ко зна зашто је баш ова животиња, симбол брзине, обележје Васкрса.

Наиме, некада се веровало да је он хермафродит и да може безгрешно да зачне попут Девице Марије. Такође, зечеви више пута годишње рађају, а и пре порођаја могу опет да затрудне – зато је он и симбол плодности.

-Верује се да се вест о васкрснућу Исуса Христоса проширила брзином коју поседује зец, по целом хришћанском свету. Уједно зец је и веома плодотворна животиња, па у преносном смислу утиче на плодност аграра и берићет у новој вегетационој години - истиче етнолог Весна Марјановићева.

Код немачких лутеранаца имао је улогу судије, процењивао је да ли су деца била добра. Најчешће је приказан како у корпи носи обојена јаја, слаткише и играчке за децу, дакле пролећни је пандан Деда Мразу.

У ускршњим пакетићима готово увек се налази и шупљи чоколадни зека. Први такви слаткиши појавили су се у Немачкој и Француској у 19. веку. Тада су додуше били тврди и горки.

Део текста преузет са сајта РТС.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa