Инфо

9. мај 2019.9. мај 2019.
Образовање младих градитеља Југославије

Образовање младих градитеља Југославије

Монографија "Реформа основношколског система у Србији 1944-1959", историчарке др Сање Петровић Тодосијевић, промовисана је у Културном центру.

Ауторка је кроз анализу и опсежно истраживање покушала да одговори на питање како је изгледала политика образовања и васпитања у периоду од завршетка ратних операција на тлу Србије, као саставног дела југословенске државе, у јесен 1944. године, до доношења Закона о основној школи 1959. године који је представљао републичку „верзију“ савезног Општег закона о школству из 1958. године и којим је на тлу читаве југословенске државе успостављена јединствена осморазредна основна школа.

Смена режима и ново конституисана револуционарна комунистичка власт, успостављена у Југославији, политику образовања и васпитања видела као једну од главних полуга у процесу културне трансформације друштва, односно стварања новог друштвеног поретка кроз системску "контролу" будућих младих градитеља социјалистичке Југославије.

-Након завршетка рата сваки четврти становник Југославије је био дете, односно узраста до 14 година. Врло брзо врх државе је увидео да их мора укључити у систем како би социјализам опстао. Ово није било само питање школства и образовања, него и васпитања. Родитељи су били ангажовани као значајан фактор у целокупном процесу - појаснила је др Сања Петровић Тодосијевић.

Реформа основношколског система била је кључни покретач у процесу стварања јединствене југословенске културе за децу и успостављања модела онога што данас насзивамо „срећно детињство“.

Поред ауторке о књизи је говорила и др Ивана Пантелић, научна сарадница Института за савремену историју из Београда и једна од оснивачица Центра за југословенске студије.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa