Инфо

13. мај 2019.13. мај 2019.
Република Српска у првом степену приправности

Република Српска у првом степену приправности

Услед интензивних падавина у Приједору дошло је до повећаног водостаја река Милошевице и Пухарске, због чега је око 200 стамбених објеката поплављено и пресечена је путна комуникације у зони ових водотока. Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић прогласио је први степен приправности заштите од поплава.


Због угрожености насеља Тополик, Врбице, Доњи Орловци, Рашковац, Чејреци и Пухарска, градски Штаб за ванредне ситуације прогласио је ноћас први степен приправности за заштиту од поплава на подручју Приједора.

Наложено је субјектима заштите и спасавања предузимање мјера у зонама угрожености од поплава, а пре свега на помоћи у случајевима потребе евакуације становништва и животиња, као и ангажовање механизације и људства на постављању врећа са песком ради спречавања продора воде у стамбене објекте у зонама захваћеним поплавом.

Полицијска управа Приједор врши забрану одвијања саобраћаја на саобраћајницама које су заплављене. Радиоаматерска мрежа за опасност Радио-клуба „Козара“ из Приједора поставила је ултразвучни сензор за стално праћење водостаја реке Сане код градског моста у Приједору.

Рано јутрос у 4.30 часова водостај је износио 221 центиметар или за два метра мање од тачке на којој се проглашава редовна одбрана од поплава.

Највише кише очекује се у северозападном и северном делу Републике Српске, где се у периоду од 12. до 15. маја очекује између 120 до 150 литара кише по метру квадратном.

Очекује се раст водостаја свих река, а пре свега Уне и Сане. Проблем би могле да изазову мање реке, потоци и канализација, као и клизишта.
Извор: Спутник Србија

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa