Инфо

14. мај 2019.14. мај 2019.
Минималац?

Минималац?

Ове године изгледа да се већ зна колики ће минималац бити у 2020. години с обзиром да је председник Србије Александар Вучић већ најавио да ће износити 30.000 динара, што је око 11 одсто више од овогодишњих 27.000 динара. Сада вероватно остаје синдикалцима и послодавцима да се сложе, мада и једни и други имају своје захтеве.

Душко Вуковић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије истиче да је Социјално-економски савет, који чине послодавци, синдикати и Влада, по закону треба да донесу одлуку о минималној заради и да треба пустити ту институцију да уради своје посао.

„Став синдиката је да минимална зарада треба да обезбеди егзистенцијалне потребе једне породице. Минимална зарада би требало да буде једнака минималној потрошачкој корпи. Сада минимална зарада износи 27.000 динара, а минимална потрошачка корпа из јануара ове године близу 37.000 динара.

С друге стране, послодавци тврде да ће они прихватити било које повећање минималне зараде уколико добију адекватну компензацију од државе. Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије оцењује да послодавци могу на себе да преузму повећање минималне зараде до нивоа раста номиналног БДП-а. С обзиром да је пројектован реални раст БДП-а у 2020. години 3,5 одсто плус инфлација од око два одсто, то је раст минималне зараде од око пет до 5,5 одсто. То би значило да минимална зарада буде око 28.500 динара што је далеко од захтева синдиката, а и мање од онога што је „одредио“ председник.

Атанацковћ каже да ће послодавци прихватити и ново повећање минималца веће од 10 одсто уколико добију смањење пореза и доприноса.
Данас

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa