Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Замена за лекове
ЗАНИМАЊЕ: СПОРТСКИ ЛЕКАР

Замена за лекове

Медицина спорта је медицина у малом. Спортски лекари морају много да знају да би могли превентивно да делују. Физичка активност је најбољи лек за болести срца, дијабет, депресију, уопште, болести које све више узимају маха. Три до пет пута недељно, пола сат до сат, умерене физичке активности усвојено је као концензус, али, свако би требало да слуша свој организам
По завршетку Медицинског факултета, др Јасмина Живковић, специјализирала је медицину спорта, која у то време није била популарна као данас. За њу је то био природан след догађаја, с обзиром да се одувек бавила спортом. Прво радно место, у некадашњем „Зоркином“ диспанзеру, донело је и прво разочарање.

Данас је другачије, с обзиром да спортска медицина доживљава експанзију?

- Захваљујући нашем труду. Нас двадесетак спортских лекара из целе Србије, одлучили смо да се изборимо и подигнемо спортску медицину на ниво који заслужује. Најстарији и вредан помена је др Слободан Живанић, специјалиста спортске медицине, при крају каријере на ВМА, који нам је помогао као ентузијаста и научник. Био је прави ауторитет који нас је научио свему што је требало да знамо.

опширније у штампаном издању

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa