Инфо

16. мај 2019.16. мај 2019.
Орах шанса?

Орах шанса?

Добро је познато да узгајање ораха доноси одличне приходе воћарима у Србији, међутим домаће тржиште још увек пати од недостатка плодова ораха и самих засада. Исходиште свега је висока малопродајна цена ораха, уз тенденцију раста у периоду празника.На другој страни, потражња на тржишту је велика, посебно на западу.

Рачуница иде у прилог узгајању ораха због чега и не чуди то што се све више младих пољопривредника који имају земљу, а не желе много да раде одлучује да посаде управо орахе. Конкретно са хектара засада, без много улагања, кроз неколико година могу рачунати на приход од 10000 еура за 12 месеци, а цифра може бити и већа када стабла ораха достигну максималну родност.


Последњи подаци којима се оперише говоре да на територији Србије има око милион и 966000 стабала ораха, која дају просечан род од 24000 тона годишње. Како то није довољно да подмири домаће потребе плод ораха се увози, без обзира на чињеницу што је ово поднебље идеално за узгајање ораха различитих сорти. Проблем су наравно и квалитетне саднице ораха које се углавном увозе из земаља познатих по њиховој производњи. Компанија Цхандлер Њалтрее је водећи произвођач садница ораха за извоз у Турској и челни људи ове компаније тврде како је Србија прави неискоришћени рај за узгајање ораха.
Каматица

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa