Инфо

21. мај 2019.21. мај 2019.
Усвојене Закон о спречавању корупције

Усвојене Закон о спречавању корупције

(Бета) - Скупштина Србије усвојила је данас Законом о спречавању корупције које којим се, како су образложили из Владе Србије проширују надлежност Агенције за борбу против корупције и њена независност и финансијска самосталност.

Законом је утврђено да Агенцији у сваком тренутку може да има увид у рачуне функционера, који, ступајући на дужност, морају да пријаве своје приходе и имовину, као и имовину својих супружника, деце, родитеља, браћа и сестара.

Агенцији за увид у банкарске рачуне функционера није потребна сагласност, али јесте за повезана лица, ако постоји сумња.

Законом је утврђено и да Агенција може да поступа по анонимним пријавама.

У делу закона који се тиче функционерске кампање утврђено је да функционер мора да одвоји своје поступање као представник органа јавне власти од политичке кампање те да средства државна не може да користи у политичкој кампањи.

Тај закон део опозције је критиковао као и невладина организација Транспрентост Србија која је оценила да тај акт неће решити проблеме из праксе.

Из ТС су навели да закон не даје задовољавајућа решења између осталог ни у погледу спречавања злоупотребе јавних функционера за политичку промоцију, односно функционерску кампању.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa