Инфо

21. мај 2019.21. мај 2019.
Друштво судија Србије: Вербални напади на судије додатно урушавају поверење у правосуђе

Друштво судија Србије: Вербални напади на судије додатно урушавају поверење у правосуђе

(Бета) - Друштво судија Србије је данас упозорило да "неаргументовани и острашћени напади од стране појединих званичника законодавне и извршне власти, праћени личним увредама" на рачун судија Апелационог суда у Београду Омера Хаџиомеровића и Миодрага Мајића додатно урушавају поверење грађана у правосуђе.

Реагујући на јучерашње изјаве у Скупштини Србије посланика из владајућих странака и министарке правде Неле Кубуровић о судијама Хаџиомеровићу и Мајићу, Друштво судија је у саопштењу навело да се на тај начин "уноси страх међу носиоце правосудних функција, подрива стабилност и независност судске власти и представља покушај преиспитивања судске одлуке ван суђења, супротно Уставу и законима ове државе".

Представници власти су критоковали Хадиомеровића и Мајића због одлуке у већу на суђењу "Гњиланској групи", а Мајића и због због јавног изношења мишљења о изменама Кривичног законика у делу који се односи на доживотну казну затвора без могућности условног отпуста.

"Неистинита и противправна тврдња народног посланика Маријана Ристичевића да су ове судије тзв. 'Гњиланску групу' ослободиле 'врло вероватно за новац', да су 'Албанци купили ту пресуду' и да је 'пресуда донета на штету Срба, српског становништва и човечанства уопште' јесте и позив на линч ових судија", истиче се у саопштењу Друштва судија.

Оцењено је и да "увреде народног посланика Александра Мартиновића на рачун судије Миодрага Мајића наводима да је дрски и лицемерни паметњаковић и стављање стручног става овог судије о закону у процедури у контекст међусобних политичких обрачуна власти и опозиције повређују достојанство судије и Народне скупштине".

"Иступање председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић и инсинуације на рачун удруживања грађана и чланства судије Мајића, тиме и других судија, у судијским удружењима, обесхрабрује грађане да користе уставно право да се слободно удружују ради остваривања својих легитимних циљева и да слободно изразе своје мишљење о правосудним мерама, што је њихово не само уставно право, већ и етичка дужност", навело је Друштво судија.

То струковно удружење је указало да "непринципијелни наводи министарке правде Неле Кубуровић о томе како је који судија 'прошао у неуспелој реформи правосуђа 2010. године за коју, супротно упорним захтевима судија, није утврђена одговорност оних који су је спроводили, уноси раздор између судија које реизбор нису прошле и судија које јесу, а тиме и слаби судство на штету грађана".

"Дуготрајним и све интензивнијим оспоравањем носилаца правосудних функција и правосуђа у целини и непримереним нападима на судије поводом донете судске одлуке од стране појединих званичника законодавне и извршне власти грађани се одвраћају од суда, што за последицу може имати 'преузимање правде у своје руке'. Уједно, на тај начин се подрива судска власт, а тиме и уставни поредак државе у целини", истакло је у саопштењу Друштво судија.

Од законодавне и извршне власти је затражено да "извршавају своју уставну и законску обавезу, и да се уздрже од непримерених критика носилаца правосудних функција, стављања правосуђа у контекст политике и одвраћања пажње јавности од других актуелних проблема".

Душтво судија Србије је позвало Високи савет судства да обавља своју Уставом поверену функцију и заштити независност судија и судова.


Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa