Инфо

21. мај 2019.21. мај 2019.
ХИВ: Здравствени, али и социјални проблем

ХИВ: Здравствени, али и социјални проблем

Данас у Народном музеју у Шапцу, у организацији Асоцијације „Дуга“, одржан је тренинг намењен људима који живе са ХИВ-ом и особама које раде у системима и организацијама цивилног друштва. Одвијао се у оквиру пројекта под називом „Развијање услуга психосоцијалне подршке и правног саветовања за људе који живе са ХИВ-ом“.

Према речима Александре Божиновић Кнежевић, координаторке пројекта, ради се о једном од пројеката који „Човекољубе“ спроводи у 2003.години.
-Шабац смо изабрали зато што имамо одличну сарадњу са „Дугом“ и зато што и у њему постоје људи који живе са ХИВ-ом. Мислим да је потребно радити на децентрализацији и омогућити људима који живе у мањим срединама едукацију. На трибини је била реч о посвећености терапији, а предавање на ту тему држала је докторка Дубравка Селемовић, запослена у Клиничком центру у Београду, која је говорила о давањима и услугама у оквиру социјалног система, о праву и начину борбе против дискриминације, рекла је Александра Божиновић Кнежевић.


Александар Прица, председник Асоцијације „Дуга“ говорио је о раду организације, како овде тако и у целој Србији, значају тестирања, раног откривања вируса и уопште помоћи људима и мапирању оних који нису у систему.


-Настављамо са активностима везаним за превенцију ХИВ-а, лечење и подршку ХИВ позитивним особама, јер је то неодвојиво једно од другог. Када је ХИВ у питању, морамо мултисекторски приступити. Како државни сектор, тако и цивилни. Немогуће је да раде једни без других. Неопходна је подршка како здравствених радника, тако и социјалних радника, те је због тога на тренингу социјална радница Милица Васић говорила из тог аспекта, истакао је Прица и додао да веома често, не само људи који живе са ХИВ-ом већ целокупна популација у Србији не зна своја права.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa