Инфо

21. мај 2019.21. мај 2019.
Слика мајке у часописима за децу

Слика мајке у часописима за децу

У оквиру циклуса "Ширимо знање" у Народном музеју у Шапцу одржано је предавање "Слика мајке у часописима за децу у социјалистичкој Југославији" др Сање Петровић Тодосијевић.

Циљ предавања био је да се јавности приближни на који начин се у периоду постојања социјалистичке Југославије мењала слика мајке (жене).

Током излагања др Петровић Тодосијевић је указала на то како се мењала слика мајке у јавном простору од времена настанка модерних држава – односно о догађајима који су били од изузетног значаја за еманципацију жена у пре свега европским друштвима, али и у свету.

Затим се ауторка осврнула на представу детета и оца, будући да је за профилисање слике мајке у јавном простору неопходно упознавање и са ове две друге значајне фигуре породице.

Упоређивњем дечје (пионирске) штампе са писањем обичне и дневне штампе како зказала је на сличности, али и на драстичне разлике које су постојале у периоду Социјалистичке Југославије.

Председнички пар Броз, као и други представници политичке елите значајно су подупирали званичну политику и слику идеалне породице.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa