Инфо

22. мај 2019.22. мај 2019.
Први пут у историји храма Светог Марка: Кинези се заклели на верност

Први пут у историји храма Светог Марка: Кинези се заклели на верност

Недавно је, први пут у историји цркве Светог Марка у Београду, по православном обреду венчано двоје Кинеза – Јанг Кси Ран (36) и Ли Ју (35). Ноту неуобичајености дала је и младина одежда – шухфу, ручно извезена хаљина и ципеле од црвене свиле какве носе невесте у древном граду Сијану, почетној станици чувеног, античког Пута свиле.

– Било је узвишено и прелепо, баш као што је било и 1. марта када нас је у овој цркви крстио прота Којић – рекао је Ли гласом пуним радости. – Срећан сам што ми се испунила жеља да се са будућом супругом најпре крстим, а потом и да се венчамо по православном обреду. Пожелео сам то још пре десетак година док сам први пут присуствовао црквеном венчању двоје Срба. Жао ми је само што нашем предивном венчању нису присуствовали родитељи, али, наш брак је велика срећа за наше породице и они су то у Сијану већ обележили на свој начин.

Ли је у Србију, са родитељима, трговцима, дошао 1998. године и од тада, како каже, са нашим народом дели добро и зло. Када су се његови родитељи вратили у Кину, он је остао у Београду и сада ради као преводилац.

– Већ две деценије живим у овој лепој земљи, имам пријатеље, сада и кумове – прича Ли. – Они су ме одавно „крстили“ и дали ми име Горан. Када сам упознао Јанг и схватио да наша веза има будућност, открио јој своју жељу о крштењу и венчању по православним обредима. Одмах сагласила и пристала да се пресели у Србију. Овде ћемо убудуће живети и, надам се, гајити нашу децу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa