Инфо

13. јун 2019.13. јун 2019.
Историја племените вештине међу "чивијашима"

Историја племените вештине међу "чивијашима"

У Музеју шабачких Јевреја вечерас је премијерно приказан документарни филм "Историја шабачког бокса" у коме је на специфичан начин представљена историја племените вештине у нашем граду. Истовремено, ово је и први филм коме је у центру пажње тема шабачког боска који има готово једновековну традицију код нас.

Шабац повремено називају градом бокса, може се похвалити да је имао клуб још у трећој деценији претходног века, а од 1942. године, у континуитету, траје боксерска прича међу "чивијашима". Иако је традиција дуго, записа о овом спорту је мало. Он живи у сећању љубитеља, пре седам година Славко Синђелић је приредио дело поводом седам деценија Боксерског клуба "Мачва", а од вечерас постоји и документарни филм "Историја шабачког боска", инспирисан и сумерен управо поменутом књигом. На занимљив и интересантан начин представљена је сторија о племенитој вештини у нашем граду, њеним пионирима, легендана, али уз дозу прича које живе само у сећањима. Филм је дело "Медианове", у сарадњи са Градом.

-Инспирисала нас је моја супруга Селена који одувек воли бокс и желела је да приче које памти пренесемо, поделимо са људима на иновативан и интересантан начин. Снимање је трајало дуже него што смо планирали, јер када смо почеки схватили смо колико је обимна грађа и колико је тешко одабрати нешто, а нешто елиминисати. Хтели смо приче боксера и љубитеља и верујем да смо успели у својој намери - истакао је Владимир Гајић, камерман и дизајнер звука.

-Бокс је важан део наше традиције и поносан сам како су ови млади људи пренели једну причу важну за Шапчане. У филму ће уживати они који воле бокс, али ће задржати пажњу и оних којима он није први избор међу спортовима - додао је члан Градског већа Игор Марсенић.

Међу гостима у Музеју шабачких Јевреја били су и шампион Европе у категорији јуниора Семиз Аличић, односно бронзани са истог такмичења Омер Аметовић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa