Инфо

17. јун 2019.17. јун 2019.
Малинари у четвртак на састанку са представницима Владе

Малинари у четвртак на састанку са представницима Владе

Председник Асоцијаливе производђача малина и купина Србије Добривоје Радовић рекао је данас да ће у четвртак 20. јуна представници тог удружења разговарати са представницима Владе Србије о уређењу тог тржишта и спречавању картелског удруживања откупљивача.

Он је за Бету рекао да је берба малина на прагу и да је род у Србији мањи за 50 до 60 одсто, а да аконтна (почетна) цена не би требало да буде нижа од 1,45 евра по килограму, односно 172 динара.

"Комисија у којој су били стручњаци утврдила је да је произвођачка цена малина 139,3 динара по килограму, а обзиром на то да је малина уништена и да је понуда мала јер је мраз уништио чак 70 одсто тог воћа у Пољској која спада у највеће произвођаче, малине не смеју да буду јефтиније од 172 динара по килограму", рекао је Радовић.

Додао је да производјачи не желе да разговарају о "циркуској" цени од око 100 динара колико су недавно понудили неки власници хладњача у Шабачком крају.

"Ако држава жели да задржи људе на селу, ово је прилика да онемогући картелима да уцењују произвођаче малина и купина ниским ценама када знамо да је род малине уништен и да је понуда мала, а да власници хладњача дугују купцима од прошле године око 30.000 до 40.000 тона јер није било малине", рекао је Радовић.

Он је казао да је удружење тражило да на састанак у Влади Србије дођу министар пољопривреде Бранислав Недимовић, премијерка Ана Брнабић и председник Србије Александар Вучић.

"Прошле године смо на састанку у Валди Србије договорили да се направи стратегија око извоза малина и уреди тржиште и сада желимо да видимо шта је урађено и зашто се опет појављују исти проблеми", рекао је Радовић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa