Инфо

22. јун 2019.22. јун 2019.
СМС: Михајловска потписница Декларације Жена са инвалидитетом у политичком лидерству донете у УН

СМС: Михајловска потписница Декларације Жена са инвалидитетом у политичком лидерству донете у УН

БЕОГРАД, 22. јуна 2019. (Бета) - Посланица Странке модерне Србије (СМС) Љупка Михајловска једина је жена с инвалидитетом из југоисточне Европе која је била позвана да у Уједињеним нацијама учествује у процесу доношења Декларације Жене с инвалидитетом у политичком и јавном лидерству, саопштено је данас из СМС.

Како је наведено, том декларацијом потписнице се обавезују да ће у свом политичком и јавном деловању с посебном пажњом указивати на положај у ком се налазе жене и девојчице с инвалидитетом.
Михајловска је агенцији Бета рекла да осим што је потписала декларацију сугерисала да се у њу унесе и препознавање најрањивије групе жена и девојчица са инвалидеттом, односно оних које живе у институцијама за трајни смештај корисника, што је и уважено и пише у декларацији коју је потписало 19 жена из јавног и политичког живота из земаља широм света.

"Моје политичко деловање се и пре самог чина потписивања декларације односило на најосетљивије групе људи у Србији, што свакако жене с инвалидитетом јесу, с тим што ће ми текст Декларације послужити као нека врста водича за одредјивање приоритета, а и као подсетник да сам се својим потписом обавезала да оснажим на хиљаде других жена с инвалидитетом како би постале активније у политичком и јавном животу", рекла је Михајловска.

Она је казала да готово нема области у којој жене с инвалидитетом нису дискриминисане.

"Ускраћено им је право на репродуктивно здравље, формирање породице, право на рад и низ других права, што је директан производ системске дискриминације засноване на инвалидитету и родно наметнутим улогама", навела је она.

Како је додала, ти изазови најбоље се превазилазе већим степеном укључивања особа са инвалидитетом у све области друштвеног живота на чему ће у будућости наставити да ради.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa