Инфо

25. јун 2019.25. јун 2019.
Протести успели

Протести успели

Демократска странка започела је серију трибина "Ми смо за Европу", а једна од планираних одржана је протекле седмице у сали Културног центра у Шапцу. Говорници на трибини биле су народне посланице Весна Марјановић и Маја Виденовић и члан ресорног одбора ДС за европске интеграције Марко Чомић. Након избора за Европски парламент, а нарочито након презентације извештаја Европске комисије о напретку Србије план је ојачање проевропског фронта.

Према речима посланице Маје Виденовић, чланови и посланици Демократске странке у претходних неколико недеља обилазе читаву Србију како би разговарали са грађанима о томе шта се налази у извештају европске комисије о напретку.

- Јако је важно да разумемо то да извештај европске комисије о напретку заправо говори у каквом је стању наша држава. Имамо невероватно циничне и недостојне изјаве и премијерке и председника везано за то шта се налази у извештају европске комисије. Извештај европске комисије говори то да ово није слободна земља, да Србија није земља у којој се поштују закони него се поштује воља једног човека, да је ово земља без институција и без слобода. Оно што је потпуно невероватно је да је од свега тога премијерка изабрала да каже да се она страшно изнервирала, да су то циничне изјаве и да она не разуме да се налазе политичке изјаве у нечему што је извештај о напретку, истакла је Маја Виденовић и додала да то показује неколико ствари.

-Прво, премијерка нема елементарно знање о томе шта заправо значи извештај европске комисије, а председника ништа од наведеног што се налази у извештају није интересовало, већ га је једино изнервирало то што се премијерка изнервирала. Дакле, ми у обиласку Србије разговарамо о томе које су то обавезе пред нашим друштвом како би од ове земље, што је циљ и мисија ДС већ 30 година, направили уређено грађанско - демократско друштво у коме владају закони институција,а не воље једног човека. Разговор у Шапцу био је прилика за дискусију о овим темама, закључила је Виденовићева.

Председник ресора за европске интеграције Марко Чомић имао је обавезу да о извештају пише што за странку што за медије. Оно што се у извештају види је, како истиче да је бојкот парламента успео зато што је насиље које се дешава у парламенту, СНС сада пренела на улице.

- Такође, можемо да видимо и то да су протести успели јер извештај говори о протестима, као и о Савезу за Србију. Такође, говори нам да треба да наставимо са протестима , да је СНС у обавези да отвори дијалог у институцијама и да се вратимо у институције уколико услови за то постоје. У извештају је само једна ствар оцењена као позитивна, а то је фискална консолидација, што је сасвим у реду, али је питање преко чијих леђа је дошло до тога. До фискалне консолидације долази се смањивањем пензија и плата у јавном сектору, истакао је Чомић и напоменуо да је држава највећи послодавац у нашој земљи, те кад се смањује куповна моћ грађана који су запослени у јавном сектору то није фискална консолидација већ пљачка.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa