Инфо

26. јун 2019.26. јун 2019.
Роботи ће заменити 20 милиона људи до 2030. године

Роботи ће заменити 20 милиона људи до 2030. године

Према анализи компаније Оксфорд Економикс, 20 милиона радних места могли би да преузму роботи до 2030. године.

Људи који ће остати без посла, највероватније ће моћи да добију сличне позиције у сектору услуга.

Повећање аутоматизације, донеће економски раст и више послова, наводе из компаније.

Они такође траже реакцију јавности како би се спречила неједнакост у зарадама.

Сваки нови индустријски робот успева да замени 1.6 ручних послова, за које су потребне најмање квалификације.

Области у којима раде људи са мање вештина, које доносе мање приходе и имају већу стопу незапослености могу бити највише погођене овом заменом, каже Оксфорд Економикс.

Радници који престану да раде у директној производњи, прелазе на друге послове, попут послова транспорта, изградње, канцеларијског и административног, што је такође подложно аутоматизацији.

У просеку, сваки новоинсталирани робот у областима где раде мање квалификовани људи могао би да доведе до двоструко више губитка радних места, од оних земаља у којима раде висококвалификовани људи, чиме се погорошава економска неједнакост.

Чули смо много најава да ће роботи оставити многе без посла, од људи у фабрици до новинара. Међутим, неки извештаји показују да ће управо аутоматизација донети више послова.

Кажу да ће роботи из фабрика исељавати раднике услужних делатности, раднике у производњи и да ће посебан утицај имати у Кини где ће велики број радника бити замењен машинама.

Док су послови услужних делатности, транспорту и грађевини у проблему, правници и новинари нису, јер су висококвалификовани.

Изазов за сваку власт је како да дође до начина да подстакне иновације које роботи доносе и да се потруди да новитети не донесу поделе у друштву.

Истраживање Оксфрод Економикса објашњава да оперативни послови имају највише шанси да буду аутоматизовани.

Пословима који захтевају више саосећања, креативности и социјалне интелигенције људи ће се бавити још неколико деценија.

А људи на позицијама попут законодаваца, бизнисмена, радника и наставника морају да развију вештине како би се прилагодили аутоматизацији.

Око 1.7 милиона радних места од 2000. године у производњи преузели су роботи. Од тога 400.000 у Европи, 260.000 у САД и 550.000 у Кини, наводи се у истраживању.

Предвиђа се да ће у Кини роботи преузети највише послова. Планирано је да се до 2030. године у рад пусти 14 милиона индустријских робота.

У Великој Британији, неколико стотина хиљада послова ће бити аутоматизовано.

Пораст коришћења робота донеће 5 трилиона долара бруто домаћег производа.

На светском нивоу, послови ће бити креирани у односу на оне који нестају.

Извор: BBC News

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa