Инфо

4. јул 2019.4. јул 2019.
фото: Нови лист

фото: Нови лист

Психа угрожена

Временске промене утичу и на тело и на психу. Због високих температура мање спавамо, више се нервирамо, имамо слабију концентрацију. Све нас нервира – од чекања у редовима преко гужве у градском превозу до нагомиланих обавеза на послу. Како жива у термометру расте, тако пада наш праг толеранције.

-Овај период године доноси високе температуре, које нас чине додатно раздражљивим. То доводи до тога да лошије спавамо, а уз то смо и мање функционални. Очекујемо обавезе, које са мање ефикасности завршавамо. То је нешто што се очекује и код здравих и код оних са менталним тегобама - објашњава др Горан Ђинђић, психијатар на клиници „Лаза Лазаревић“ за Радио телевизију Србије.

Најбољи рецепт да се сачувају живци је да се слободно време што више користи за опуштање, окруживање пријатним дружењем и боравком поред воде.

-Ако се несаница понови, лошија контрола понашања импулса, немогућност да се изнесе радни дан би били први моменат када бисмо морали да потражимо помоћ пихијатра - истиче Ивана Сташевић Карличић из исте здравствене установе.
РТС

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa