Инфо

10. јул 2019.10. јул 2019.
БИРН: Телевизије са националном фреквенцијом стављене под контролу власти или људи блиских њој

БИРН: Телевизије са националном фреквенцијом стављене под контролу власти или људи блиских њој

У протекле две године телевизије са националном фреквенцијом су у потпуности стављене под контролу власти или људи повезаних са њом, показали су ажурирани и допуњени резултати истраживања БИРН-а и немачког огранка Репортера без граница о власништву над најутицајнијим медијима у Србији.

Владимир Костић из БИРН-а казао је да је у последње две године дошло до веће повезаности власти и самих емитера.

"Поред Пинка и Хепија који су провладини медији, имали смо продају ТВ Прва и О2 коју је купио Срдјан Миловановић, брат повереника Српске напредне странке (СНС) за Ниш Звездана Миловановића", рекао је Костић на представљању резултата.

Костић је навео и да се у последњих годину дана "води рат" измедју СББ-а и Телекома и оценио да држава преко Телекома жели да утиче на смањење утицаја "једине слободне и критички оријентисане тв станице у Србији".

"Приметно је и смањење слободе медија што су показали и резилтати Европске комисије и Фридом хауса. У наредном периоду неће сигурно бити превелике промене у смислу већег отварања медија за критику и објективно новинарство", казао је Костић.

Координаторка пројекта Тања Милетић казала је да је у последње две године дошло до неколико важних промена у структури медијског власништва.

"Компанија Борба је постала власник Новости, Тањуг је и даље у власништву државе, а телевизије О2, Прва и радио Плаy имају новог власника", рекла је Милетић.

Она је навала да према доступним подацима држава даје најмање 6 и по милијарди за медијски сектор, од тога 4 милијарде јавном сервису, а остатак за јавне конкурсе и набавке.

"Оно што није познато су сва друга давања која иду кроз разне форме државног оглашавања", рекла је Милетић.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa