Инфо

10. јул 2019.10. јул 2019.
НБС:Девизне резерве од 12.1 милијарде евра на рекордном нивоу

НБС:Девизне резерве од 12.1 милијарде евра на рекордном нивоу

БЕОГРАД, 10. јула 2019. (Бета) - Народна банка Србије (НБС) данас је саопштила да су њене бруто и нето девизне резерве на крају јуна биле на највишем нивоу од 2000. године, од када се прате подаци.

Бруто девизне резерве НБС износиле су 12 милијарди и 146 милиона евра, што је за 490,5 милиона евра више него у мају.

У протеклих годину дана бруто девизне резерве су повећане за више од милијарду евра и то у периоду када се држава нето раздужила у девизном знаку за готово 1,9 милијарди евра.

То показује, како је истакла НБС, да су девизне резерве повећаване по основу других фактора и то у највећој мери по основу интервенција централне банке на домаћем девизном тржишту нето куповином девиза (прилив 1.375 милиона евра), што је најздравији начин повећања резерви.

Девизним резервама на том нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 185 одсто и више од пет месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају јуна износиле су 10 милијарди и 142 милиона евра, што је за 433 милиона евра више у односу на крај претходног месеца.

Раст бруто девизних резерви НБС из маја настављен је и у јуну и то у амбијенту у којем је држава смањила своје девизне обавезе (нето 290,2 милиона евра) по основу кредита и хартија од вредности емитованих на домаћем и медјународном финансијском тржишту, што је допринело даљем смањењу јавног дуга и побољшању његове валутне структуре, наводи се у саопштењу НБС.

Додаје се да је Република Србија у јуну емитовала прву државну обвезницу деноминовану у еврима у износу од милијарду евра на медјународном финансијском тржишту (еврообвезницу), ради превременог откупа дела доларских еврообвезница у укупном износу од 1,1 милијарде долара које су емитоване 2011. и 2013. године, а доспевају у 2020. и 2021. години.

На тај начин стари скупи дуг Србија је заменила значајно јефтинијим финансирањем по рекордно ниској купонској (1,50 одсто) и каматној стопи (1,619 одсто).

Повећање бруто девизних резерви у јуну у највећој мери је резултат прилива по основу активности НБС на медјубанкарском девизном тржишту (653 милиона евра), као и ефикасног управљања девизним резервама, уобичајених активности банака по основу девизне обавезне резерве, донација и другим основима (у укупном нето износу од 140 милиона евра), указала је централна банка.

Ти приливи вишеструко су надмашили једину категорију која је деловала у смеру смањења девизних резерви - нето одлив по основу раздужења државе (290,2 милиона евра), као и у потпуности амортизовали негативан утицај тржишних фактора (укупно нето 12,3 милиона евра).

Трговине девизама на медјубанкарском девизном тржишту у јуну је износила 496,7 милиона евра и била је за 58 милиона евра већа него у претходном месецу. У првих шест месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно око 2,79 милијарди евра.

Вредност динара у јуну је била готово непромењена у односу на евро, док је у првој половини 2019. године забележено номинално јачање домаће валуте од 0,2 одсто, а НБС је, у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса, интервенисала на медјубанкарском девизном тржишту куповином 735 милиона евра, што је највиши износ месечне интервенције од када се оне спроводе.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa