Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Веселиновић: Министарство просвете обмањује јавност да није надлежно за Стефановића

Веселиновић: Министарство просвете обмањује јавност да није надлежно за Стефановића

Један од оснивача Савеза за Србију (СЗС) Јанко Веселиновић изјавио је да Министарство просвете обмањује јавност тврдњом да је ненадлежно у случају, како је навео, фалсификоване дипломе министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

"Највиши представници државне власти изнели су низ неистина, али и прекршили законе у вези са кривичном пријавом против министра Небојше Стефановића због фалсификовања факултетске дипломе", рекао је Веселиновић у писаној изјави коју је пренео СЗС.

Тако се, навео је Веселиновић, Министарство просвете, науке и технолошког развоја огласило ненадлежним за захтев СЗС за инспекцијским надзором "поводом изнетих чињеница о постојању фалсификата Стефановићеве дипломе".

"Подсећамо на важећи Закон о министарствима (чл. 14) по којем Министарство просвете, науке и технолошког развоја 'обавља послове државне управе који се односе на управни надзор у предшколском, основном, средњем и високом образовању', а задужено је и за 'нострификацију и еквиваленцију јавних исправа стечених у иностранству'", истакао је Веселиновић.

Он је оценио да према тадашњем Закону о високом образовању (чл. 105), али и сада важећем закону, високошколска установа није могла да нострификује диплому без прибављеног мишљења министарства, односно његовог ENIC/NARIC центра, који је требало да да податак да ли је инострана високошколска установа чија се диплома нострификује акредитована за образовање и за конкретан студијски програм у тој држави".

Веселиновић је рекао и да председник државе Александар Вучић у обраћању нацији ауторским текстом у Политици, доводи у питање важност диплома као исправа.

По оцени Веселиновића, Вучић оспорава све важеће законе према којима сведочанства и дипломе верификују образовање у школском систему Србије и заговара волунтаристички приступ обезвређивања образовања, али и формалног доказа о томе.

"Поставља се питање зашто председник Србије, ако већ покушава да заштити министра, обезвређује зној, сузе, бриге, али и сузе радоснице због положених испита генерацијама студената. Чак и оних који су законито дипломе стекли на Мегатренду", рекао је Веселиновић, члан Председништва СЗС, који је и редовни универзитетски професор.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa