Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Мостови уместо баријера

Мостови уместо баријера

Баскин, спорт који етимолошки спаја баскет и инклузију, а реално је дисциплина као спона особа различите врсте и степена инвалидитета, ускоро би требало да заживи у Шапцу. Популарни вид рекреације у Италији, уз лагано ширење ка суседним државама, направио је своје прве кораке у нашем граду. Представници комапније "Весковини" и тренери баскина презентовали су у Центру за стручно усавршавање још један спорт за особе са инвалидитетом, а опет посебан што могу истовремени да га играју сви.

-Сви људи су исти и баријере које постоје међу њима су вештачке и лако уклоњиве само уколико постоји жеља. Баскин је мост, спона међу људима. Баскин је намењен свима, уз мале измене димензија терена за кошарку, са бочним кошевима, на две видине, 110 и 220 центиметара. Правила су прилагођена свима и у победи свако даје свој допринос - истиче Алберто Андриоло, баскин тренер и представник за регију Фриули Венеција Ђулија.

-Баскин гради свет који желим за своју децу, свет разумевања и свет у коме свако има своје место и за све људе постоји могућност сарадње и заједничких усшеха. Како послујем и у Србији, сматрам се делом и Србином. Кошарка у Србији је невероватно популарна, а овајс порт подсећа на њу. Желим као појединац, али и ми као фирма да ширимо ову дивну игру и у Србији - додао је Фредерико Весковини, председник Весковини групе.



У промоцији и развоју баскина у Шапцу сву помоћ прижиће и Град.

-Уверен сам да је Шабац прави град где баксин треба да заживи. Ми у Шапцу имамо развијен систем социјалне заштите, неколико врло активних и успешних удружења особа са инвалидитетом, спортски савез за особе са инвалидитетом и не сумњам да ће овај спорт брзо стећи своје присталице. Биће максимална логистичка и финансијска подршка - нагласио је председник Скупштине града Немања Пајић.

Баскин је, захваљујући регулаторној архитектури осмишљеној за свакога, заснован на принципу “дизајна за све”, због чега је 2011. године добио прву међународну награду Фондације Дизајн за све . Баскин је широко распрострањен у Италији, проширио се и у неколико других еврпских земаља, а жеља промотера је да се пренесе и у Србију.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa