Инфо

12. јул 2019.12. јул 2019.
Лиле оживеле "Радован кулу"

Лиле оживеле "Радован кулу"

Уз много игре, песме, лила и на крају ватромет, завршена је синоћ у Мачванском Белотићу, испред "Радован куле", знаменитог сликара Милића од Мачве, који је овде рођен, традиционална манифестација "Петровданско лилење". Започео ју је, данас давне 1992. године Милић. Неколико година после његове смрти није организована, а наставак је уследио 2012. године, када евоцирање успомена на велики српски празник у славу новог жита, преузимају и обогаћују новим садржајима Милићев синовац Ненад, а потом месна заједница Белотић и Туристичка организација општине Богатић,које су манифестацију и овога пута организовали уз покровитељство општине Богатић.
По први пут ове године манифестација је трајала два дана. Синоћ су у Белотићу одржане и традиционалне уличне трке младих, који су касније награђени дипломама и медаљама.
Трочлани жири био је на мукама, код избора најлепших лила јер се појавио велики број разноврсних креација. Некако је најаутентичнија била лила мале Тамаре Лазић из Белотића, којој је ћерка Милића од Мачве Симонида Станковић уз детаљно образложење, као уосталом и за друге лиле, доделила награде организатора.
На крају су гореле лиле и тако уз бројне посетиоце манифестације, "оживеле" "Радован кулу".
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa