Инфо

12. јул 2019.12. јул 2019.
Асоцијација малинара Србије прети блокадом хладњача и штрајком глађу

Асоцијација малинара Србије прети блокадом хладњача и штрајком глађу

(Бета) - Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић рекао је данас да је то удружење на седници Управног одбора донело одлуку да механизацијом блокира хладњаче и започне штрајк гладују ако Влада Србије у року од три дана не смени министра трговине Расима Љајића кога оптужује да није "регулисао" тржиште па је цена малина ниска, око 140 динара за килограм иако је понуда мала.

"Откупљивачи нас уцењују и нуде ниску цену иако је после временских неприлика које су нас задесиле неколико пута овог пролећа остало четвртина рода малина и купина и понуда је мала али је квалитет првокласан", рекао је Радовић за Бету.

Додао је да произвођачи малина траже произвођачку цену коју је утврдила комисија, формирана уз помоћ Министарства пољопривреде Србије, од 173 динара за килограм без трошкова транспорта.

Радовић је рекао да се малина увози и да се у трговинама продаје по астрономским ценама, паковање од 125 грама за 136 динара.

Произвођачи према његовим речима понуђеном ценом од 140 динара не могу да покрију ни трошкове брања.

"Тражимо хитан разговор са премијером Аном Брнабић и председником Александром Вучић ако мисле да задрже становништво у Србији", рекао је Радовић.

Он је казао да је последњи тренутак да држава реагује јер се берба малина завршава за неколико дана у равничарским крајевима а за десетак у брдски-планинским подручјима.


"Ако нам држава сада не помогне, људи ће напустити производњу малина и купина које се такође продају у бесцење, по 30 и 40 динара за килограм и масовно ће се сељавати", рекао је Радовић.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa