Инфо

8. фебруар 2022.8. феб 2022.
Аква аеробик је погодан за сваки ниво од почетника до професионалних спортиста (Фото: Приватна архива)

Аква аеробик је погодан за сваки ниво од почетника до професионалних спортиста (Фото: Приватна архива)

На захтев читалаца

На захтев читалаца: Шта је аквабик?

Аква аеробик је групно вођен тренинг у води. Погодан је за сваки ниво од почетника до професионалних спортиста. Тренинг траје од 50 до 55 минута. Потребан је купаћи, пешкир, папуче и добра воља
Аквабик, хидробик, акваробик, аквафит, аква аеробик, или аеробик у води су синоними за све популарнији вид физичке активности која доприноси смањењу телсне масе, виткој линији и општем психофизичком здрављу организма.

Како је место за вежбање базен не постоји годишње доба када због временских услова морате да се одрекнете тренинга. Право време за старт је сада, а већ ове недеље на Градском базену можете се прикључити групи коју предводи професорка физичког васпитања Јелена Срећковић-Поповић и из „прве руке“ увидети све предности.

-Аква аеробик је групно вођен тренинг у води. Погодан је за сваки ниво од почетника до професионалних спортиста. Тренинг траје од 50 до 55 минута, потребни су купаћи, пешкир, папуче и добра воља. Заинтересовани се увек могу придружити групи без обзира да ли су пре тога вежбали или не. Тренинзи се одржавају у малом базену где је вода до струка, тако да није потребно да даме буду пливачи – каже Срећковић-Поповић.

Ако нисте љубитељ теретане, трчања, а желите да се ослободите вишка килограма, целулита, затегнете мишиће, или једноставно се опустите и забавите, можда је тренинг у води прави избор за вас.

Податак да пола сата вежбања у води има исти учинак као два сата вежбања на сувом сигурно да утичу на популарност аквабика, а чињеница да је тело вежбача током тренинга није изложено погледима других учесника даје додатну реаксираност. Комбинација елемената резличитих активности (трчања, ходања, скакања, аеробик вежби) дају на динамичности и интензитету. Укључени су и одређени реквизити, а некад се вежбе изводе уз музику.

-Вежбањем у води троши се више калорија у односу на класично вежбање, због отпора који пружа вода, такође због истог тог отпора заштћени смо и од могућих повреда. Вежбањем у води јача се мускулатура тела, омогућава већа флексибилност истог, ослобађамо се стреса и напетости – истиче Јелена као предност аквабика и наглашава да је намењен свима, без обзира на пол и године.

Гојазне особе могу да се баве овим видом рекреације, јер не захтева претходну физичку спремност, а добар је за кардиоваскуларни систем.

-Овај вид вежбања се посебно препоручује људима који из било ког разлога не могу вежбати класично, као што су старији људи, са вишком килограма, они који су имали повреде костију. Овај модел је идеалан за рехабилитацију, кардиоваскуларне болеснике и особе које имају проблема са зглобовима и кичмом….

Ако нисте љубитељ теретане, трчања, а желите да се ослободите вишка килограма, целулита, затегнете мишиће, или једноставно се опустите и забавите, можда је тренинг у води прави избор за вас.

М. Живановић

Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

24. новембар 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa