Инфо

9. фебруар 2022.9. феб 2022.
др Снежана Панић специјалиста хигијене, субспецијалиста исхране здравих и болесних људи (Фото: Глас Подриња)

др Снежана Панић специјалиста хигијене, субспецијалиста исхране здравих и болесних људи (Фото: Глас Подриња)

На захтев читалаца

На захтев читалаца: Истине и заблуде о исхрани

У Заводу за јавно здравље Шабац суграђани, без обзира на узраст, могу заказати преглед и консултације код специјалисте хигијене, субспецијалисте исхране здравих и болесних људи и начелнице Центра за хигијену и хуману екологију ЗЈЗ Шабац др Снежане Панић у Саветовалишту за исхрану здравих и болесних људи
Правилна исхрана често је коришћен израз, не само у медијском простору, већ и у свакодневној комуникацији. У жељи да очувају здравље, или коригују физички изглед по „убрзаном“ поступку, људи се често одлучују да на основу самосталне процене, нестручних и непроверених савета креирају јеловник верујући да су на добром путу. Жељени резултати често изостану, а произвољне рестрикције када су намирнице у питању могу да изазову и одређене здравствене тегобе због чега је неопходно да се консултује специјалиста у домену исхране како би правилна исхрана постала животни стил.

У Саветовалишту за исхрану здравих и болесних људи у оквиру Завода за јавно здравље Шабац заинтересовани суграђани, без обзира на узраст, могу заказати преглед и консултације код специјалисте хигијене, субспецијалисте исхране здравих и болесних људи и начелнице Центра за хигијену и хуману екологију ЗЈЗ Шабац др Снежане Панић.

Преглед се састоји се из анамнезе породичне, личне и анамнезе исхране, увида у лабораторијске анализе ( KKS, биохемијске анализе, ензими јетре, липидни статис и урин), антропометријских мерења (TV, TM, TA), израчунавања (ITM, BMI, EP), одређивања медицинске нутритивне терапије и упознавања са принципима правилне исхране и израде јеловника. На основу добијених података и детаљног разговора са др Панић пацијент ће добити све неопходне информације о начину исхране који је прилагођен његовим потребама и здравственом стању.

-Трудим се да кроз детаљан разговор са пацијентима отклоним све недоумице и да им објасним шта је правилна исхрана. Индивидуално приступамо сваком ко дође у Саветовалиште, јер не постоји универзалан савет који би се могао применити на све. Захваљујући менаџменту установе могу да се посветим пацијентима и да кроз детаљан и прецизан разговор разрешим све дилеме, а то је велика предност и погодност. Едукација је веома важна и на томе треба константо да се ради - каже др Панић и додаје да предвиђени јеловник треба да буде стожер за пацијента током његовог живота.

-Многе ствари људи чине из незнања, а део лежи и у људској природи. Нестрпљење и жеља да се нешто оствари преко ноћи. А то није могуће. Важно је да особа има изграђени животни стил који не подразумева само начин исхране, већ и уредан живот, физичку активност, довољну количину сна. Правилна исхрана подразумева уношење воћа, поврћа, меса, житарица, односно разноврсност намирница. Глобални савет би био да правилна исхрана не искључује ни једну једнину намирницу, само препоручује да одређена врста хране доминира у току недеље, месеца, године. Наравно, са времена на време је дозвољено да се конзумирају намирнице које су изван оквира препоруке, али треба бити обазрив.


Шта је дијета?


Др Панић сматра да је важно имати одговоран приступ према здрављу и да уколико пацијенти имају неку недоумицу консултују лекара из одређене области. Различите дезинформације, погрешно протумачени термини могу да негативно утичу не само на здравље, већ и психофизичко стање особе. Најчешћа заблуда је термин „дијета“.

-Већина пацијената не зна шта је дијета. Реч дијета је начин исхране, те постоје оне које су за особе које болују од дијабетеса, бубрежних болести, итд... То није прехлада, или грип који ће проћи за 10, 15 дана, већ животни стил који ће пацијент неговати током живота. Важно је нагласити да ако особа има телесну масу у референтним вредностима, поштује смернице везана за исхрану то не значи да неће боловати од неке болести, али је сигурно ће се лакше изборити са здравственим проблемима. „Храна је лек за многе болести, али ни један лек не може да замени храну“ - додаје др Панић.

-Постоје бројне заблуде када је исхрана у питању. Често чујемо „не пијем газиране сокове“. Ако погледамо калоријску вредност сока газираног и негазираног, она је практично иста. Нутритивно то су безвредне намирнице, а нутритивну вредност имају цеђени сокови/смутији, али се ни они не препоручују свима. Постоје категорије којима се топло препоручују, а то су врхунски спортисти, мала деца када се преводе на мешовиту исхрану, код малигних болести итд... Све друге категорије морају бити веома обазриве. Храну не делим на здраву и нездраву, већ на безбедну и небезбедну као што стоји у Закону о безбедности хране. У храни се могу наћи материје хемијског или биолошког порекла који могу довести до поремећаја здравља. Поред разноврсности, битна је и умереност, јер свака намирница конзумирана у прекомерним количинама може нарушити здравље и вода ако пијете у превеликим количинама може довести до интоксикације. Нагласила бих да исто важи и за смањен унос и то се односи на сваку групу намирница коју препоручује правилна исхрана. Морамо да водимо рачуна о количини, врсти, времену узимања, начину припреме - појашњава специјалиста хигијене, субспецијалиста исхране здравих и болесних људи др Снежана Панић.
М. Живановић

Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

7. децембар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa