Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Фото: ШПУ и приватна архива

Фото: ШПУ и приватна архива

Лена Глигорић, ученица Школе примењених уметности

Маштовита, оригинална и свестрана

„Задатак уметника јесте да посматра, размишља, реагује на сва кретања у друштву и на тај начин шири идеју о неопходности промена“, истиче Лена Глигорић, ученица другог разреда Школе примењених уметности у Шапцу
-Имам утисак де се бавим уметношћу или барем процесом креативног размишљања од када знам за себе. Још као мала девојчица већину времена сам проводила цртајући а читав свет који једно дете може да измашта у том периоду био би представљен цртежом. Радозналост коју су родитељи подстицали у мени, истовремено је будила инспирацију која је најважнији моменат у стварању уметничког дела.

Отуда, није ни било дилеме око избора средње школе, а чињеницу да се тако специфична школа налази у непосредном окружењу доживљавам као привилегију - каже Лена Глигорић, ученица другог разреда Школе примењених уметности у Шапцу.

На међународном конкурсу за визуелну уметност под називом Бранкуши виђен на 145 портрета, који су организовали Национални музеј Константин Бранкуши и Средња уметничка школа Константин Бралои у Тргу Жију, Ленин рад је посебно похваљен. Међународни Фестивал дизајна ФОМБ у Марибору тема Светови, категорија плакат - треће место. Ликовни конкурс Крв живот значи у организацији Црвеног крста Шабац, прва награда у категорији средњошколаца. Међународно ликовно такмичење у организацији америчке организације Боw Сеат, у категорији ученика од 15 до 18 година, Лена је освојила две награде, од којих је једна специјална награда жирија. Са успехом се такмичи на конкурсима на сајту www.99designs.com у категоријама дизајна лога, визуелног идентитета, илустрација... Конкурс на тему Plant the Seed америчке компаније EarthX, у конкуренцији од преко 1300 радова Ленин рад ће бити представљен 22. 4. 2022. на изложби у Даласу где ће уједно бити и проглашење победника. Конкурс под називом Повезивање, Академије техничко-уметничких струковних студија у Београду- друга награда.


Размишљамо, активно учествујемо
У фокусу ове младе девојке су, како сама каже, друштвено ангажоване теме које носе јасне поруке. Судбина света у „нашим је рукама“.

-Привлаче ме теме које су друштвено ангажоване, везане за климатске промене, одрживи развој, екологију, политику... Сматрам да се оне тичу свих нас и да треба да размишљамо о њима и активно учествујемо у решавању проблема који произилазе из њих. Ја сам схватила да креативни израз и поруке које шаљем кроз своје радове на неки начин пружају скромни допринос у решавању одређених проблема - говори млада Шапчанка о порукама у својим делима.

Фото: ШПУ и приватна архива


-Маштовита, оригинална, свестрана, Лена је ученица која сваком ликовном проблему приступа студиозно. Дигиталном илустрацијом се бави доста дуго, са лакоћом савладава графички софтвер, а графичка табла је алат који свакодневно користи. На глобалним фриленсинг платформама постиже резултате, што јој омогућава да практично примењује своје знање из области графичког дизајна, као и да употпуњује свој џепарац.
Очекујемо да ће Лена наставити да ниже успехе, а чињеница да је освојила чак две награде у оквиру исте сезоне на једном значајном међународном такмичењу, које за ученике са свих континената организује еколошка организација Bow Seat Ocean Awareness Programs у Америци, уверава нас да су ова очекивања оправдана - рекао је професор ШПУ и Ленин ментор Михаило Симовић.


-Као што сам већ рекла, поруке које произилазе из мојих радова су упућене појединцу, указују да свако од нас сноси одговорност за све друштвене проблеме, али има и обавезу да те проблеме решава. Ипак, највећу инспирацију ми пружају савремени медији и могућност изражавања у дигиталном формату. Школа примењених уметности пружа формално и практично образовање из различитих уметничких дисциплина.

Човек је биће промене
Лена сматра да уметник сублимира промене које се одвијају у његовом бићу, као и универзуму. Процес креације обликује мисли, емоције, догађаје у уметничко дело.

Фото: ШПУ и приватна архива


-Сам чин стварања подразумева промене, у самом материјалу и форми, а оне се могу пренети и на друштвени контекст. Човек и промене које се дешавају у њему и око њега представљају основну супстанцу сваког друштва. Задатак уметника јесте да посматра, размишља, реагује на сва кретања у друштву и на тај начин шири идеју о неопходности промена.

-Лена је једно вредно, радно, одговорно, талентовано и иновативно дете. Лепо васпитано. Њен рад и напредак пратим још од њене основне школе, односно од периода када је Лена долазила на Школицу цртања и сликања. Још тада се видео таленат који је требало даље неговати. Линија, карактер облика, осећај за боју, простор, композицију и пропорцију су некако урођени елементи у Ленином ликовном стваралаштву. Иза свега тога стоји велики рад и труд, истраживање, увек скромно и понекада доста самокритично. Ленина сфера интересовања је доста широка у уметничком смислу. То интересовање обухвата све, од традиционалног ликовног израза до савременог дизајна. Захваљујући управо тој њеној ширини, Лена се врло радо одазива на разне ликовне конкурсе - школске, републичке и међународне и остварује запажене резултате и награде како у области уметности, тако и у области дизајна - истиче Младен Пантелић, професор цртања и сликања, Ленин ментор.


Уметник мора бити присутан, видљив. Конкурси, изложбе су идеална прилика да се стваралаштво представи јавности.

Фото: ШПУ и приватна архива


-Сам чин излагања сатисфакција је за сваког аутора. Зато се трудим да радове представим у што више различитих окружења као што су конкурси, изложбе, дигиталне платформе итд. Већ сам освојила неколико награда на домаћим и међународним конкурсима. Издвојила бих специјалну награду жирија на ликовном конкурсу америчке организације Bow Seat на тему Water rising.

Таленат и вештина идеална комбинација
На питање да ли је таленат дар који може опстати и развијати се без усавршавања и рада, Лена даје упечатљив одговор.

-Такво питање имплицира универзални одговор који спаја елементе талента и вештине. Савремене технологије, које су већ постале саставни део наших живота, су у великој мери у спрези са дизајном. Самим тим се мења и сам концепт уметности, при чему сваки појединац, свесно или не, директно или индиректно, има приступ различитим сферама уметности.

Фото: ШПУ и приватна архива


-Школа примењених уметности нам даје могућност да се изразимо у скоро свим ликовним техникама, цртачким, сликарским, графичким и вајарским и откривањем сваке од њих улазимо у пространство у ком су видици неограничени. У њој се изучавају традиционалне уметничке технике али је заступљен и савремен приступ уметности. Одлично је опремљена наставним средствима, машинама, алатима али и са брзим интернетом, рачунарима и програмима новије генерације, што нам даје могућност да се на квалитетан начин изразимо у свим уметничким дисциплинама.


Будућност се не може предвидети, жеље могу бити водиља, а нада ветар у леђа за младе уметнике као што је Лена Глигорић.

-Школа примењених уметности нам даје могућност да се изразимо у скоро свим ликовним техникама, цртачким, сликарским, графичким и вајарским и откривањем сваке од њих улазимо у пространство у ком су видици неограничени. У њој се изучавају традиционалне уметничке технике али је заступљен и савремен приступ уметности. Одлично је опремљена наставним средствима, машинама, алатима али и са брзим интернетом, рачунарима и програмима новије генерације, што нам даје могућност да се на квалитетан начин изразимо у свим уметничким дисциплинама.


Фото: ШПУ и приватна архива


-Будућност видим у свету уметности. Надам се да ћу школовање наставити на вишој инстанци, највероватније у области графичког дизајна, илустрације...
М. Ж.
Фото: ШПУ и приватна архива

Најновији број

16. март 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa