Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.
Ватерполо: Шапцу на понос
СПОРТОМ ЗА ЗДРАВИЈУ БУДУЋНОСТ (14)

Ватерполо: Шапцу на понос

Недавно истраживање које су спровели шабачки доктори, физиотерапеути и професори физичке културе, показало је да је проценат гојазне деце у шабачким школама чак 23 одсто (државни ниво 13, 7 одсто у узрасту од 7-14 година), сличан проценат је и по питању неправилног држања тела. С обзиром да је реч о младој популацији пројекат је усмерен подједнако и на младе и на њихове родитеље. Пријемчивим речником за основношколце, намера нам је да их подсетимо и упутимо у важност здраве исхране, да их подучимо о значају спортова, за правилан психофизички развој, али и популаризујемо физичку активност код младих нараштаја
Једна од идеја пројекта “Спортом за здравију будућност” који реализујемо у сарадњи са Министарством културе и информисања била је да млади и успешни људи представе спорт којим се баве неким новим нараштајима. До сада смо имали једног атлетичара, пливача, успешног препонског јахача... Односно, представнике индивидуалних дисциплина, појединце подржане клубом у којем тренирају, али саме на терену. У овом наставку смо се одлучили да причамо о ватерполу.
О колективном спорту који је последњих година прославио име Шапца широм региона разговарамо са подмлатком Ватерполо клуба “Шабац”.
Затекли смо их на терену иза базена, спремне за тренинг на сувом, али и орне за разговор. Заједнички тренутак уплива у овај спорт им је пливање. Већина их је прво кренула на “стилове” на градском базену, а затим почела да тренира ватерполо. У клубу их држи позитивна атмосфера, стручњаци који раде са њима, али и братски однос. Без њега, кажу, не би било ни тимског духа, ни добрих резултата.
Шта је за њих ватерполо, како су почели, како тренирају, које су добре стране овог спорта у односу на одрицање, говоре нам Данило, Душан, Матеја, Богдан, Михаило, Вукашин, Филип и Вељко.
-Дошао сам овде да научим да пливам. Свидело ми се у клубу, па сам наставио да тренирам ватерполо. Реч је о спорту којем је пливање основа, тако да је логично да он најбоље развија тело. Сада су тренинзи мало напорнији јер се спремамо за Лигу- истиче Данило Кнежевић.
Душан Трбојевић је у ватерполу већ пет година. Тврди да је реч о одличном спорту за раст и развој сваког детета.
-На тренинзима углавном почнемо са лаганим загревањем, па се пребацимо на вежбање неких елемената са лоптом, потом пливамо по неколико километара, а онда следи шут на гол који претходи крају тренинга и истезању. Истезање је јако битан део да не би дошло до каснијих повреда, тврди Душан и препоручује свима да се баве ватерполом, зато што је реч о једном од најтежих, али уједно и најлепших спортова.
И Матеја Петровић је на базен прво дошао због пливања. Када је ушао у форму и могао да плива са најбржима у траци прешао је на ватерполо.
-Ово је тимски спорт. Твоји саиграчи су твоји пријатељи. Овде смо сви као браћа и јако се волимо. Као браћа се некада и посвађамо, али ништа један другом не замерамо на крају. Мислим да је ово један од најздравијих тренинга. Скоро стално смо у води, али уз адекватне припреме да не би дошло до повреда и грчева. На базену имамо стручњаке који раде са нама и одличне услове за тренинг. Наше је само да тренирамо јако и будемо што бољи- објашњава Матеја.
Искуство Богдана Зеца се разликује у томе што је он почео да тренира у време када у Шапцу базена није било. Са другарима је одлазио на Крсмановачу и био је потребан велики напор да тренинзи добију на редовности.
-Кренуо сам на пливање на Крсмановачу. На стиловима сам био нека три месеца, када су ми само рекли “ти идеш код тренера Драгана”. И тако сам кренуо да тренирам ватерполо. Били су лоши услови. Давали смо све од себе да имамо што више тренинга недељно, али нисмо постизали неке веће резултате. Када је отворен градски базен у Шапцу све се променило. Услови су се знатно побољшали, почели смо ефикасније да тренирамо што се одразило и на наше успехе – каже за “Глас Подриња” Богдан Зец, док је његов клупски колега Михаило Атић, у ватерполо причу ушао због криве кичме. Након корекције и даље је ту.
-Циљ је био да исправим држање, а онда сам заволео ватерполо. Видео сам старије како играју и хтео ја да пробам. Тако сам почео, онда сам се пребацио у јачу екипу и сада сам овде. Тренинзи су прилично јаки, поготово када се спремамо за неки турнир, доста се ради, велико је зелегање да би на крају успели- објашњава Михаило и препоручује ватерполо свима који су спрени на рад, али и одрицања:
-Потребна је снажна жеља. Без ње нема успеха, без мотивације је све дупло теже- истиче Михаило којем је сан да заигра за неки инострани клуб, или овде буде јако успешан.
Прича Вукашина Остојића је подударна са разлозима његових другара. Он је, пре пет година, дошао на базен да научи да плива и да се развије .
-Првенствено ми се свидело пливање као спорт, а потом и ватерполо. Одрицања ти на почетку тешко падну, али касније научиш да их превазиђеш- тврди Вукашин.
-До сада само имали доста успеха,а ли смо ове године мало подбацили јер због короне нисмо тренирали- каже Филип Новаковић, док се Вељко Бабић кроз шалу надовезује:
-Нисмо имали тренинге за време короне, па смо имали тренинге, па су нам рекли да не долазимо, па сад поново имамо тренинге- и озбљно констатује:
-Недостајала су нам та дружења током изолације. Недостајали су нам тренинзи. Изазови. Једва смо чекали да се поново сретнемо.
Ватерполо клуб “Шабац” може да се похвали чињеницом да је један од најмасовнијих клубова, када су сви спортови у питању, на територији наше земље. На градском базену око 800 деце свакодневно тренирају у оквиру клуба, како у пливачким тако и у ватерполо селекцијама. Што се конкретно ватерпола тиче, такмиче се у свим млађим категоријама у мушким селекцијама и у 2 категорије у женским селекцијама.
Дугорочни циљ клуба је да изгради препознатљиву школу ватерпола, која ће у будућности бити један од темеља српског ватерпола.
Т.Т.

Најновији број

17. јун 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa