Инфо

10. децембар 2020.10. дец 2020.
Покрени се здраво
СПОРТОМ ЗА ЗДРАВИЈУ БУДУЋНОСТ 15-16

Покрени се здраво

Недавно истраживање које су спровели шабачки доктори, физиотерапеути и професори физичке културе, показало је да је проценат гојазне деце у шабачким школама чак 23 одсто (државни ниво 13, 7 одсто у узрасту од 7-14 година), сличан проценат је и по питању неправилног држања тела. С обзиром да је реч о младој популацији пројекат је усмерен подједнако и на младе и на њихове родитеље. Пријемчивим речником за основношколце, намера нам је да их подсетимо и упутимо у важност здраве исхране, да их подучимо о значају спортова, за правилан психофизички развој, али и популаризујемо физичку активност код младих нараштаја
Крајем маја ове године у „Гласу Подриња“, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије кренули смо са реализацијом пројекта „Спортом за здравију будућност“. Од тада до данас, са малим паузама, објављено је више наставака у којима су пре свега млади препоручивали младима спорт који су одабрали и којим се са успехом баве. Писали смо о базичним дисциплинама, али и оним мало захтевнијим попут препонског јахања, о здравој исхрани, мотивацији, али и планинарењу, као здравом виду рекреације који у последње време све више добија на популарности. Подсетили смо се игара неких ранијих генерација који су време проводили на свежем ваздуху уместо у друштву различитих мобилних апликација, дружили „очи у очи“ са вршњацима, а не преко друштвених мрежа, упознали са могућностима за спорт онима који свет тек упознају својим несигурним корацима увек спремним на игру, али не и на чврста правила.

Много тога смо заједног научили. Открили нове могућност за бављење спортом у нашем граду, подсетили шта то значи правилан развој, установили да поред различитих спортских дисциплина и фолклор може послужити истој сврси: неговању и одгајању здравих нараштаја.

Неумољива статистика
Кренули смо са упозоравајућом статистком. Наиме, према истраживању еминентних стручњака са Градског базена и Дома здравља “Др Драга Љочић” чак 23 процента деце од 10 до 12 година у нашем граду гојазно, док је 15 одсто у зони предгојазности. Ништа боља статистика није ни када је реч о правилном држању тела, односно више од 20 процената испитаника има веће одступање од нормалног држања.

Ништа боље бројке нису ни на државном ни светском нивоу. Светска здравствена организација ставила је гојазност као највећи проблем јавног здравља у 21. веку. Према постојећој статистици, у свету је у последњих 50 година гојазност међу децом порасла за 300 одсто, док у Српском савезу професора физичког васпитања и спорта наводе да се чак 80 одсто деце у Србији не бави спортом и да се са физичком активношћу сусреће само на часовима физичког и здравственог васпитања у школи.

Постурални поремећаји код деце су у сталном порасту. То су поремећаји става или држања тела. За разлику од деформитета, који представљају промене на коштаном систему, код постуралних поремећаја постоје промене на мишићном апарату. Иако су код постуралних поремећаја промене у почетку само функционалне, касније оне могу прећи у структуралне промене.

Лоше држање је често појава коју дете, посебно у развоју, не може савладати без стручне помоћи. Све ове појаве, када је у питању лоше држање, могу нестати лаким затезањем мускулатуре и довођењем свих сегмената тела у правилан – симетричан положај. Најбоље решење овога проблема састоји се у корекцији равнања и држања тела што се може спровести у предшколским и школским установама или за то посебно отвореним диспанзерима. Значајан фактор у корекцији и превенцији постуралних поремећаја треба да буду наставници физичког васпитања у сарадњи са физиотерапеутима.

Једно од најпогоднијих средстава за превенцију постуралних поремећаја у предшколском и школском узрасту је правилна физичка активност у спрези са боравком на отвореном простору по свим временским условима. Карактеристика дечјег узраста је и повећана потреба детета за кретањем. Неопоходно је деци обезбедити услове, на отвореном простору, који ће подстицајно деловати на целокупан раст и развој, и припремити програмске садржаје који ће бити интересантни и одговарати потребама и могућностима деце. Међутим, ови циљеви се не могу остварити само кроз институционалне садржаје већ и кроз ванинституционалне, паркове и игралишта која могу донекле испунити све захтеве и циљеве који се односе на нормалан раст и развој детета.

Имајући све наведено у виду, из броја у број смо текстовима покушали да утичемо на наше младе читаоце, али и њихове родитеље да баш овај тренутак изаберу, да се покрену и одаберу прави спорт за себе, а тиме и здравију будућност.

Причали су за „Глас“....
-Деци је игра природно стање. Уколико кренемо да их терамо на нешто озбиљно само их одбијамо. У Здравим и фит клинцима они имају добар баланс између игре и озбиљности. Баланс примерен њиховим годинама. Тренинзи су тематски, осмишљени као прича, тако да они нису ни свесни да тренирају. Фокус нам је на базичним спортовима, атлетици, пливању, гимнастици, мада их упознајемо и са кошарком, одбојком, учимо их да скијају, да се веру уз вештачку литицу... Ово је база за бављење спортом, Колико смо успешни да им пренесемо љубав према физичкој активности говори податак да је чак 90 одсто од наших полазника, након осме године и одласка од нас наставило да тренира- изјавио је Владимир Пантелић, тренер, лиценцирани инструктор за рад са децом Тхера академије, вишеструки првак државе у кајаку, бивши репрезентативац Србије, носилац бројних међународних признања, у причи за наш Пројекат под називом „Спорт левел: нинџа корњача“.

Након почетака и игре, ближе смо се упознали са атлетиком. Краљицу спортова представио нам је шабачки најпознатији атлетичар Немања Церовац, носилац европске бронзане медаље.

-Колико напорног рада уложиш у тренинг, толико се на такмичењу “наплати” кроз резултат- изјавио је тада Немања, и додао да је атлетика веза за све спортове. Мишићи се равномерно развијају, деца науче правилно да трче и дишу. Касније је прелазак на неки други спорт лакши, уколико, постоји и таленат. Када и како почети није јасно дефинисано. Код деце се брзо покаже дар.

НЕМАЊА ЦЕРОВАЦ


-Обично се то види од самог старта код деце. Тренер каже да дете има лаган “атлетски корак”. Битни су и издржљивост и брзина, али нису пресудни за тренирање атлетике, правилним тренингом се све надокнади- објаснио нам је Церовац, и додао да су само тренинзи јако занимљиви, јер тренинг сваки дан може да се одржи на различитом месту.

Угљеша Павловић је члан ПК “Делфин” и петоструки првак централне Србије, представио нам је пливање.

-Ово је спорт, који као и сваки други, уколико планирате озбиљну каријеру тражи доста рада и труда. Сваки дан од понедељка до суботе, по бар два сата у базену и један тренинг у теретани. Међутим, уколико немате те амбиције, за добро здравље и држање тела вам је довољно и три пута недељно по сат времена да посећујете базен. То брзо прође, забавно је, па се заборави на време, а након изградње затвореног базена у Шапцу, ово је спорт којим можете да се бавите током целе године- поручио је Урош.
Сава Марковић, прошлогодишњи јуниорски вицешампион државе у препонском јахању, представио нам је свој спорт.

САВА МАРКОВИЋ


-Овде је јако битна безбедност. Ми имамо кациге, панцир, и сву заштитину опрему. Тренинзи су напорни. Поготово када се уђе у неке озбиљније приче. Најлепше је дружење са животињама. Да траже пажњу, да тешко је када истовремено јашеш два, три коња и прилагођаваш свој њиховом темпераменту, али вреди- истакао је Сава и објаснио.

- На такмичењу си сам са коњем. Све се своди на вашу уиграност и повезаност. Сваки сувишни трзај се санкционише срушеном препреком и казненим бодовима. Али, та издвојеност је само привид. И јахач и грло су део тима. Део екипе која је ту да их научи, води и бодри. Поред користи од времена проведених са четвороножним племенитим бићима, огромно богатство представљају и пријатељства са осталим полазницима.

ЛЕПА ЧВОРИЋ


Зашто је гимнастика пун погодак за здравље и правилан развој девојчица објаснила нам је Лепа Чворић, тренер ГК „Слобода“.

-Са тренинзима може да се крене већ са три или четири године. Мали полазници ту науче правилан круг у напред, круг у назда, науче да правилно држе тело. Чини ми се, да је то данас корисно, јер се учитељи често срећу да деца у првом разреду не знају како треба да стоје. Међутим, ја не држим тренинге за тако малу децу, из једноставног разлога, јер онда успоравају старије- изјавилаје Лепа Чворић и објаснила:

-Лепота спорта је што развија идеју заједништва. Деца имају нагонску потребу да помажу слабијима. То се на тренинзима одлично види, јер када „мали“ не ураде нешто правилно, прва реакција „великих“ је да се зауставе и покажу им како треба. То је дивно, али доста успорава процес. Због тога не држим гимнастику деци пре поласка у школу.

Нешто за нијансу другачије
Постоји воља појединаца да се деца систематски, већ од предшколског узраста упознају са чарима планинарења, а касније ту вештину развијају. Поред воље, ту је и недовољно искоришћена дестинација – Цер. Планина која тек у последње време добија на популарности, док се искрени заљубљеници брину да ће то интересовање престати када се границе отворе. Због тога је треба озбиљније промовисати и нове нараштаје за њу везивати. Са лепотама овог места упознао нас је Шапчанин, Ђорђе Максимовић и на личном примеру приказао другачији модел родитељства, одгајања деце у складу са природом.

Са друге стране, и ако у домену културе и уметности, фолклор је по многима идеална дисциплина за правилан телесни развој.

ПРЕДРАГ ТРАЈКОВИЋ


-Код нас дођу још у предшколском узрасту. Развијају се кроз музику, расту уз песму. Вежбајући покрет и кореографију они уче да држе правилно тело, превентирају се бројни деформитети кичме. Ходом на прстићима уче да координирају различите делове тела, овладавају њиме и покретом- истакао је Предраг Трајковић, уметнички руководилац Уметничког ансамбла „Чивија“, који је у протекле две деценије бављења фолклором обишао Европу и стекао пријатеље за цео живот.

ВАТЕРПОЛИСТИ


О спорту који је протеклих година Шабац прославио, причали су нам Данило, Душан, Матеја, Богдан, Михаило, Вукашин, Филип и Вељко.

-На тренинзима углавном почнемо са лаганим загревањем, па се пребацимо на вежбање неких елемената са лоптом, потом пливамо по неколико километара, а онда следи шут на гол који претходи крају тренинга и истезању. Истезање је јако битан део да не би дошло до каснијих повреда, потврдио је Душан и препоручио свима да се баве ватерполом, зато што је реч о једном од најтежих, али уједно и најлепших спортова.

Онлајн издање ближе младима
Све наше заједничке приче објављене су и на нашем електронском издању. Објавама на Порталу www.glaspodrinja.rs смосе додатно приближили младима. Поделили са њима искуства из нашег детињства, причали им како смо се ми играли. Судећи по коментарима, неке од њих смо и покренули и тиме успели да испунимо циљ овог пројекта.

Најновији број

17. јун 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa