Инфо

29. септембар 2016.29. сеп 2016.
ОТКРИВЕНА БИСТА МИХАИЛУ ЂУРИЋУ

ПОШТОВАЊЕ ЗНАМЕНИТОМ ШАПЧАНИНУ

Представници града Шапца, присуствовали су у понедељак, у парку Мали Ташмајдан, испред амфитеатра на отвореном Правног факултета Универзитета у Београду, свечаном откривању бисте истакнутом Шапчанину и најзнаменитијем српском филозофу 20. века, Михаилу Ђурићу. Бисту Михаилу Ђурићу, свечано су открили министар просвете Младен Шарчевић и декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић.
У име града Шапца овом свечаном чину су присуствовали помоћник градоначелника за питања образовања др Горан Стојићевић, сарадник за културу Градске управе града Шапца Дејан Живановић и Милош Станојчић, правник и докторант на Правном факултету Универзитета у Београду. Они су у разговору са професорима Данилом Бастом и Јовицом Тркуљом, истакли заједнички интерес и намеру да ове године на петогодишњицу од смрти Михаила Ђурића, заједно наступе у циљу промовисања лика и дела овог знаменитог Шапчанина. У том правцу договорено је да координисаним радњама, град Шабац и Правни факултет, у наредних месец дана припреме и на достојан начин обележе годишњицу Ђурићеве смрти.
- То би требало да се уради на један скроман и ненаметљив начин, какав је уосталом за живота био и сам Михаило Ђурић ““ рекао је др Горан Стојићевић, помоћник градоначелника Шапца за област образовања.
Михаило Ђурић (1925-2011), био је српски филозоф, социолог, професор Правног факултета у Београду, члан САНУ. Рођен је 1925. године у Шапцу. Његов научни опус је веома обиман. Поред бројних чланака, семинара и симпозијума у којима је учествовао, уредништва у бројним научним часописима, написао је велики број радова, од чега неколико књига које су објављене на немачком језику. Издавачка кућа Службени гласник, објавила је Сабрана дела Михаила Ђурића у 12 књига. Професор Ђурић, у жижу интересовања дошао је 1971. године, када је због јавне критике предложених уставних амандмана био прогнан са Правног факултета, а касније због истог и осуђен на затворску казну од две године (касније смањена на девет месеци). У кругу колега и пријатеља који су га добро познавали, важио је за изузетно честитог, моралног и скромног човека. Сходно научном доприносу и људским квалитетима, Михаило Ђурић, неупитно, сврстава се у ред најистакнутијих Шапчана.
Д.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa